Hogyan kapcsol a görkapocs? – Görögkatolikus fesztivált rendeztek Debrecenben

Hazai – 2019. november 4., hétfő | 15:22

Koncertek, találkozások, jókedv és elcsendesedés: október 25. és 27. között rendezték meg a Görkapocs Fesztivált a debreceni Főnix Csarnokban.

A Görögkatolikus Metropólia 2012-ben hirdette meg először a Görkapocs Fesztivált, amely a hagyományos görögkatolikus nyári ifjúsági gyalogos zarándoklat résztvevőinek kezdeményezéséből indult ki.

A minden korosztályt megszólító Görkapocsra az idei ifjúsági zarándoklat fiataljait is várták; hozzájuk szólt az utótalálkozó lehetőségeként is kínálkozó alkalom kezdetén Kocsis Tamás, a Dél-Budai Szervezőlelkészség lelkésze, aki a csöndről beszélt a gyülekező közösségnek egy zajosnak ígérkező fesztivál elején. Kocsis Tamás kiemelte, ez a csönd Isten ránk várakozó csöndje, melyért útnak indulunk, hogy kiszakadjunk a világ zajából. Az olykor harsánnyá váló zarándoklatnak éppúgy része az elcsendesedés, mint ennek a fesztiválnak. S a csendben megtalálhatjuk az Istent is, aki nem tolakodóan, hanem csupán egy kenyérdarabban van jelen az ikonfal mögött.

Verdes Miklós, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet elöljárója elmélkedésében az Eucharisztiával kapcsolatban felmerülő alapvető kérdésekre igyekezett választ adni: Kicsoda Jézus Krisztus, akivel az Eucharisztiában találkozunk? Miért jó találkozni vele a szentségben? Szükségünk van-e rá? Mi következik a találkozásunkból? Az Oltáriszentségben önmagunkkal is találkozunk; el kell kezdenünk szeretni önmagunkat, és ezzel együtt mindenki mást is.

A megnyitón Kocsis Fülöp érsek-metropolita szólt a fesztiválozókhoz, aki a rendezvény logójáról, a két egymásra tett gemkapocsról azt mondta: „Ebből indul ki minden.”

„Mit csinál a gemkapocs? Összefűz. Összefűzi azokat a lapokat, dokumentumokat, amelyek összetartoznak. Mit csinál a Görkapocs? Ugyanezt teszi: összekapcsolja azokat a személyeket, akik összetartoznak, akiket valamilyen belső vonzás ehhez a csapathoz tartozóvá tesz. A Görkapocs lehetőséget ad arra, hogy összekapcsolódjunk” – hangsúlyozta az érsek.

Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke is köszöntötte a résztvevőket. Felidézte, hogy 2012-ben, a Hajdúdorogi Egyházmegye alapításának 100. évfordulóján másodmagával együtt tulajdonképpeni megalkotója volt a Görkapocs Fesztiválnak, amellyel azt szerette volna megmutatni az Egyház, hogy görögkatolikusnak lenni jó; együtt lenni jó; sokszínűnek lenni jó; a jót megmutatni jó; Istent, embert, közösséget, életet ünnepelni nagyon jó.

Ellátogatott az eseményre Csókay András idegsebész professzor, akinek közreműködésével augusztus elején sikerült egy, a fejüknél összenőtt hároméves sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát szétválasztani. A 33 órás műtét hatalmas nemzetközi figyelmet váltott ki, erről is mesélt a résztvevőknek.

Papp Miklós görögkatolikus lelkipásztor, morálteológus előadásában azt emelte ki, hogy „az a jó, ha a személyiségünk több lábon áll”. Mindezt egy szék példáján mutatta be: hiszen ahogy a szék is instabil egy-két-három lábon, úgy a mi életünk sem teljes, ha nem erősítjük meg az Istennel való kapcsolatunkat, nem választjuk meg helyesen e világi hivatásunkat, nem figyelünk a családunkra, a szerelemre, és nem érdeklődünk a kultúra iránt.

Szombaton Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke is ellátogatott a fesztiválra. A köszöntők után Orosz Atanáz vezetésével vecsernyét tartottak: elcsendesedhettek és közösen imádkozhattak a résztvevők a sportcsarnokban.

A görögkatolikusok fesztiválja vasárnap hálaadó Szent Liturgiával zárult, melyet Kocsis Fülöp érsek-metropolita végzett az Attila téri főszékesegyházban, ahol a régi és új találkozásokért, élményekért adtak hálát a résztvevők.

Egy özvegyasszonyról szólt az evangélium, aki egyetlen fiát temeti (Lk 7,11–17). Kocsis Fülöp ebből a történetből a kétféle gyászmenetet emelte ki. Az egyik élén az özvegyasszony, a másik élén maga Jézus ment. A történet szerint a két menet összetalálkozott – azaz a halottas menet találkozott a győzedelmes menettel, így a halott találkozott az életadóval. Ekkor valami rendkívüli dolog történt: Jézus föltámasztotta azt, aki meghalt, egészen új reményt adva annak, akinek már semmije sem maradt.

A Jézussal való találkozás egészen új fordulat. Nemcsak a halottnak, hanem minden egyes embernek – hangsúlyozta Kocsis Fülöp, hozzátéve: többnyire a mi életünkben is van két menet. Az egyik az, amikor követjük Jézust. A másik menet viszont inkább a világot követi, mely a halálba visz, mert ha nincsen jelen Krisztus a világ dolgaiban, akkor az nem hozhat mást, csak veszteséget és fájdalmat az életben – jelentette ki a főpásztor.

Végül arról elmélkedett az érsek-metropolita, hogy újra és újra találkozni kell Krisztussal, és hozzá kell igazítani az életünket. Ebben segít nekünk a görögkatolikus kapocs, avagy „görkapocs” – zárta prédikációját Kocsis Fülöp, majd megköszönte a több mint ötezer fő részvételét.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye, Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Kocsis Tamás szervezőlelkészSzabó Tamás