Huszadszor zarándokoltak Máriapócsra a beregszászi esperesi kerület hívei

Hazai – 2019. augusztus 6., kedd | 12:30

A pusztadobosi hívek idén is fogadták a beregszászi esperesi kerület gyalogos zarándokait, szállást biztosítva nekik útjuk első éjszakáján. A zarándokok július 19-én immár huszadik alkalommal indultak el a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyéből Máriapócsra.

A 300 fős csoport Tákoson és Vásárosnaményban tartott pihenőt, majd útját továbbfolytatva este érkezett meg Pusztadobosra. Itt minden évben az önkormányzat és a családok biztosítanak vacsorát és szállást a zarándokok számára. Halinda Gyula parókus és Dani Attila polgármester köszöntötték őket. 

Másnap reggel továbbindult a csapat Máriapócs felé, pusztadobosi római és görögkatolikus hívek is csatlakoztak hozzá.

A legfiatalabb zarándok egy hatéves kislány, a legidősebb egy hetvenkét éves férfi volt, a legtöbben 20 és 40 év közöttiek. Többségük már nem először indult útnak, mindenki más-más céllal indult a pócsi Szűzanyához. Menet közben Mária-énekeket énekeltek, a jelen lévő papok pedig gyónási lehetőséget biztosítottak számukra.

Máriapócs határában Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök várta és köszöntötte a zarándokokat. A kegytemplomba kísérte őket, ahol Szent Liturgián vettek részt. A vacsora után egész éjszakás virrasztás következett, július 21-én, vasárnap pedig a Kárpátaljáról érkezett hívek is bekapcsolódtak az Illés-napi búcsú ünneplésébe.

Söveg és fotó: Tóth Zsuzsanna, Pusztadobos

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria