Ibero-Amerika Hét – A PPKE és a PTE rendezvénysorozata a spanyolul és portugálul beszélő világról

Hazai – 2019. május 30., csütörtök | 14:04

Május 6. és 10. között rendezték meg a XX. Ibero-Amerika Hét / Jornadas Iberoamericanas című, a spanyolul és portugálul beszélő világ bemutatását célzó tudományos-kulturális rendezvénysorozatot. A programot évente szervezi meg közösen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem.

A konferenciasorozatra – melynek Pécs, illetve utolsó nap Budapest adott otthont – Latin-Amerikából és Európa számos országából érkeztek előadók, többek között Kolumbiából, Chiléből, Brazíliából, Mexikóból, Lengyelországból, Szerbiából, Spanyolországból, illetve Magyarország több városának egyeteméről, így a Szegedi Tudományegyetemről, a Debreceni Egyetemről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, valamint a Pécsi Tudományegyetemről (PTE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről (PPKE) is.

Számos érdekes előadást hallgathattak meg a résztvevők gazdasági, politikai, irodalmi és történelmi témakörökben, betekintést kaphattak az országok közéleti, kulturális életébe. Május 8-án a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának másod- és harmadéves spanyol szakos hallgatói is előadást tartottak az általuk választott témákban.

Az utolsó napon, május 10-én Budapesten zajlott a konferencia. A PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Sophianum épületében Fodor György dékán nyitotta meg a programot, őt követte Váradi László déli kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, majd Stádler Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Latin-Amerika és Karib-térség Főosztályának vezetője. Beszédet mondott a spanyol, az ecuadori, a chilei, az argentin és a mexikói nagykövet.

A rendezvénysorozat a Cervantes Intézetben ért véget, ahol a résztvevők meghallgathatták a Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium kórusának előadását, majd egy bemutatót a venezuelai hangszerekről, híres együttesekről, énekesekről, dalokról és zenei stílusokról.

Forrás és fotó: PPKE BTK Dékáni Hivatal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria