Idén is Gyulán tartották a Szeged-Csanádi Egyházmegye papjainak éves találkozóját

Hazai – 2020. június 18., csütörtök | 18:10

Hagyománnyá vált, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye papsága minden évben Gyulán rendezi meg összejövetelét. Idén június 17-én, szerdán találkoztak az egyházmegye lelkipásztorai. Az esemény lehetőséget adott az egyházmegye aktuális ügyeinek megvitatására és a közös imádságra is.

Az egyházmegye idén ünnepli fennállásának 990. évfordulóját. A 1030-ban alapított egyházmegye a történelem viszontagságai következtében három részre szakadt, melyek Szent Gellért örökösének tartják magukat: a Nagybecskereki Egyházmegye Szerbiában, a Temesvári Egyházmegye Romániában, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Magyarországon található. Folyamatos együttműködésben állnak egymással. A papi találkozón Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök elmondta, hogy a jubileumi, illetve a milleniumi évfordulót is együtt készítik elő és szervezik meg.

A főpásztor arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány sajátos helyzetet eredményezett, mindenkit kizökkentett a mindennapi rutinból, gépiességből és automatizmusból, így később, a veszélyhelyzet elmúltával tudatosabban élhetünk és tervezhetünk. Nehézséget jelentett azonban, hogy megszervezzék a különböző programokat, például annak az arról valómegemlékezéstt, hogy az egyházmegye központját Temesvárról Szegedre helyezték át kilencven évvel ezelőtt.

A június 17-i papi találkozó egyik legfontosabb témája a bérmálások átszervezése volt – nyilatkozta Kovács József általános helynök. Szó esett a 2021-re halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról is. Elhangzott, hogy bár az 1938 után ismét Budapesten rendezett esemény gyakorlati feladatait az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye látja el, a lelki felkészülésben a Szeged-Csanádi Egyházmegye is részt vesz.

Az esemény különleges volt abból a szempontból is, hogy a szegedi dóm helyett a gyulai Nádi Boldogasszony-templomban tartották az olajszentelő misét, a liturgiában használt olajok megáldásának szertartását. A szentmisén a papok megújították az Egyháznak tett fogadalmukat.

Az összejövetel kötetlen formája lehetőséget adott arra, hogy a jelenlévők közvetlenebbül, szabadabban beszélgessenek egymással, erősítve az egyházmegye papi közösségét.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria