Idén is megrendezték az „Őszi randevút” Veszprémben

Hazai – 2022. november 25., péntek | 10:28

A Veszprémi Főegyházmegye és a Reményforrás Egyesület visszatérő közös rendezvénye az „Őszi randevú”, amelynek megrendezésébe idén a „Királynék Földjén” projekt is bekapcsolódott. Az esemény a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg november 19-én a veszprémi Gizella Hotelben. Az érsekségi családpasztorációs iroda beszámolóját olvashatják.

A részt vevő házasok azért gyűltek össze ezen az estén, hogy házastársukkal egymásra figyeljenek, kicsit megálljanak és együtt ünnepelhessék kapcsolatukat, házasságukat, ahogy azt az est házigazdái, Gerstmár Ferenc és felesége, Bea elmondták.

A megjelenteket Fodor János plébános, a Veszprémi Főegyházmegye családreferens papja köszöntötte.

Kiemelte a nap szentjét, Árpád-házi Szent Erzsébetet, aki minőségi időt szánt házastársára és családjára. Ez a mai házaspárok feladata is, fontos a kapcsolat ápolása.

Időt és lehetőséget kell teremteni az egymásra tekintésre, arra, hol tart most a másik, milyen érzések és vágyak élnek benne.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte, hogy a legkisebb megtartó közösség a család, ami a nagyobb közösségek építő eleme, alapja. Rámutatott: hinni kell az őszinte szerelemben, a házasságban, családban. Ez nem könnyű feladat, de megéri dolgozni érte.

A Királynék Földjén elnevezésű projektet, mely a veszprémi nőt helyezi a fókuszba, Héthelyi Réka mutatta be. Összeállítottak már egy rendezvénynaptárt; a programsorozat 2023 szeptemberében, a Királynék Hetével zárul majd. Lesznek többek között gasztronómiai témájú, valamint anya–lánya programok, királylányképző tábor óvodásoknak, fesztivál kamaszoknak, emellett veszprémi női életutakat is bemutatnak.

Az „Őszi randevú” estéjén Rabovay Júlia hegedűművész hívta utazásra játékával a résztvevőket, Massenet, Elgar és Rahmanyinov, művei segítségével.

A pódiumbeszélgetés vendégei ez alkalommal Pálfay Erzsébet, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke és férje, Hámori Péter pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus voltak, akik házasságukról, hivatásukról és életükről beszéltek. Erzsébet ismertette a mozgalom célját: a családokat szeretnék támogatni abban, hogy megvalósíthassák álmaikat, elérhessék céljaikat. A házasok egymást megerősítve rámutattak, hogy a párkapcsolatban a feleknek együtt kell leosztaniuk a feladatokat és szerepeket. Mindegy, ki vasal, ki kertészkedik, de mindenki érezze jól magát a vállalt feladataiban. A házasságban egymást kell megvédeni, egymásért kell kiállni. Ebbe kell belenőni a gyerekeknek is. A család az elsődleges terepe az értékek, világnézet, hit átadásának.

Erzsébet a házaspárok tízparancsolatát is kiemelte a résztvevőknek – ez legyen mindig a szemük előtt! Az egyes pontok megtartása nehézséget jelenthet, de nincsenek egyedül, Isten velük van.

Végszóként, útravalóként a kölcsönös dicséretet mint feladatot, mint a kapcsolat éltető esszenciáját adták a házaspároknak.

A pódiumbeszélgetés alatt a gyerekek kézműves-foglalkozáson vettek részt, többek között adventi naptárt is készítettek.

Az este második felében a játéké volt a főszerep, Szabó Dániel kvízmester vezetésével.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria