Másodszor szerveztek életvédő konferenciát Pócspetriben

Hazai – 2018. október 12., péntek | 15:33

Életek az Életért címmel rendeztek életvédő konferenciát Pócspetriben – a Magyarországi Billings Központ és a Vianney Testvérek Közössége szervezésében; a Humanae vitae enciklika megjelenésének 50., a Billings-módszer 65. évfordulóját is ünnepelve. Gergely Klaudia beszámolóját szerkesztve közöljük.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A tavalyi konferenciához hasonlóan most is a Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda adott otthont az eseménynek – ezúttal az iskola tornatermét is megnyitották a résztvevők előtt.

Az idei találkozó különlegessége, hogy világszerte számos konferenciát és ünnepséget szerveznek a Humanae vitae enciklika megjelenésének 50. évfordulója alkalmából. Pócspetriben a Magyarországi Billings Központ és a Vianney Testvérek Közösségének szervezésében nemcsak a születésnapját ünneplő enciklika, de a BOM (Billings Ovulációs Módszer) 65. évfordulója is okot adott az ünneplésre.

A konferenciát Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök nyitotta meg, aki a természetes családtervezés fontosságáról beszélt. Meghívására Evelyn és John Billings 1992 májusában egy hetet töltöttek Magyarországon. A főpásztor elmondta: a BOM természetes családtervezés módszerének eredményessége megkérdőjelezhetetlen, megbízható tudományos alapokon nyugszik. Boldog VI. Pál pápa 1969-ben a Nagy Szent Gergely Rend kitüntetését adományozta John Billingsnek a családokért végzett munkájáért.

Ezt követően a Fília Közösség fiataljainak misztériumjátékát tekinthették meg a jelenlévők: előadásuk a tiszta szerelemről szólt, annak nehézségeiről, szépségéről,  a szerelmesek korunk kísértéseivel, csábításával és a hazug örömök ígéretével folytatott küzdelmeiről – a zene, a fények játéka és a kifejező koreográfia különleges atmoszférát teremtett.

Ezután az iskola aulájában folytatódott a konferencia. Szenes István FSV plébános, a Viennay Testvérek Közössége priorja a Humanae vitae kezdetű enciklikáról beszélt. Úgy fogalmazott, az enciklika mondanivalója aktuálisabb, mint valaha. VI. Pál pápa az értékek és a házasság szentségének védelmében emeli fel hangját e dokumentumban. Szenes István a Humanae vitae megjelenésének előzményeiről, gyakorlatáról és fontosságáról is szólt. Hangsúlyozta: az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy a párok az enciklika útmutatásai szerint éljék házasságukat az, hogy hisznek benne.

Ha Isten kezéből elfogadják azt a tényt, hogy vannak termékeny és terméketlen időszakok, s e szerint élnek, akkor megőrzik házaséletük tisztaságát. Ez az egyetlen elfogadható módszer, hiszen a fogamzásgátlás minden eszköze életellenes; a nő és a férfi testi egyesülése a teljes önátadás és elfogadás legintimebb cselekedete, s mindig magában hordozza az életadás lehetőségét. Ez Isten csodálatos ajándéka teremtményei számára: ennek megélésére nyújt lehetőséget a Billings-módszer alkalmazása – hangzott el az előadásban.

A programok közötti szünetekben a résztvevők megcsodálhatták a Billings-babák fotóit – akik közül egy a konferencián is jelen volt –, s megtekinthették a Vianney Testvérek Közössége legújabb kiadványait.

„Az igazság felragyog” mottóval lelkipásztorok tettek tanúságot a Humanae vitae és a Billings-módszer pasztorális vonatkozásairól. Papp László egyeki plébános nagyon fontosnak tartja a fiatalok meghívását arra a bátor útra, amely szembemegy a korszellemmel és az értékek megőrzésére törekszik. Czier István mezőfényi plébános elmondta: a teológia elvégzését követően még nem volt megfelelő eszköz a kezében, hogy mit tanácsoljon a házasság előtt álló jegyeseknek, s a megoldást keresve jutott el a Billings-módszerhez. Tervei között szerepel, hogy Nagykároly környékén létrehozzák a Billings Központ egyik alközpontját. „Én sem tanultam semmit arról, hogyan kell praktikusan segíteni a házastársakat” – fogalmazott Tokodi László domonkos atya. Elmondta: sokáig csak azt tudta mondani a házaspároknak, mi az, ami nem megengedett; de arra nem volt mód, hogy megfelelő útmutatást adjon a pároknak arra nézve, mit lehet, s mi az, ami működhet. Erre kínál megoldást a Billings-módszer és annak oktatása.

Ezt követően házaspárok tanúságtétele következett, mely után Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ vezetője megköszönte a felszólalók bátorságát és megerősítő szavait. Leszögezte: ezek a tanúságtételek nem kitalált tanmesék, hanem valós történetek házaspárokról, családokról, babákról, életekről, fájdalmakról, megtisztulásokról, megtérésekről. A Családfelajánlásról és a BOM gyakorlati alkalmazásáról is több tanúságtétel hangzott el.

A konferencián Olaj-Rabóczky Anett történetét is megismerhették a jelenlévők: a négygyermekes édesanya személyes tapasztalatai alapján beszélt az abortuszról, a posztabortusz-szindrómáról és azon kismamák gyógyulási lehetőségeiről, akik az abortusz mellett döntöttek. A lelki adoptálásról is szólt: egy veszélyben lévő magzat lelki örökbefogadásáról, akiért kilenc hónapon át naponta imádkozunk, bízva abban, hogy szülei az élet mellett döntenek.

Tima Renáta a Gyermekáldásra várva című könyv szerzője. A meddőség problémájáról szóló előadásában elmondta: férjével három gyermeket fogadtak örökbe, akiket szeretetben nevelnek, megélve a szülői lét minden nehézségét és szépségét. „Hogy milyen az élet az örökbefogadásban? A semmihez képest ez a minden” – fogalmazott. „Az egyik tanúságtevő ma a Jézusnak ajándékozott életről beszélt. Azt gondoljuk, hogy mi ajándékozzuk neki az életünket, de tulajdonképpen Őt kapjuk ajándékul. Ez egy élethivatás. Merjem kimondani, hogy megajándékozott vagyok. Viszonylagos minden ebben az életben, az is viszonylagos, hogy tudunk-e világra szülni. Az nem viszonylagos, hogy Isten megajándékozottjai vagyunk” – hangsúlyozta Tima Renáta.

A konferencia végén koncelebrált szentmisét mutattak be a Szent Kereszt felmagasztalása-templomban. Homíliájában Gyulay Endre nyugalmazott püspök a házasság szentségének fontosságáról beszélt. Úgy fogalmazott, a Szentháromság tükörképe a földön a család, hiszen az ember családban él, párt választ magának, közösséget élethivatásában vagy házasságában.

Egyedül nem teljes. Közösségben kell, hogy éljen, mert magában nem talál megfelelő társat magának. S a családban megszületik a harmadik. Aki befogadja a gyermeket, az magát az Atyát fogadja be – folytatta a püspök, és hangsúlyozta: szükség van saját magunk, életünk megreformálására a szeretet lelkületében. „Hiszem azt, hogy megmenthető még ez a világ, de ahhoz a keresztények hűsége, szeretete, áldozata, imádsága szükséges.”

A szentmise után a templom kertjében megáldották az Imádkozó ember szobrát.

A Magyarországi Billings Központ elérhetőségei: Nyíregyháza, Pásztor u. 5; 30/422-9889; www.billings.hu; www.billings.life; info@billings.hu

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria