Ikonosztázszentelés a kótaji görögkatolikus templomban

Hazai – 2022. június 9., csütörtök | 16:12

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök május 29-én áldotta meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kótaj község görögkatolikus templomának ikonosztázionját.

A hívek régi vágya teljesült az ikonosztázszenteléssel, hiszen sokan várták, hogy templomuk ikonosztázionja előtt mondhassák el imáikat.

Az ikonosztázion egy nyitott Szentírás

– fogalmazott prédikációjában Szocska Ábel püspök. – Ahogy az apostolok Jézus szavait írásba foglalták, úgy később az Egyház a Szentírás tanítását, Jézus életének eseményeit is megörökítette, de nem szavakkal, hanem ecsettel.

A képállvány elválasztja egymástól a szentélyt és a templomhajót, az eget és a földet. Így éljük mi az életünket a templomban ég és föld között. Minél távolabb vagyunk a földtől, annál közelebb az éghez; minél jobban elmerülünk az Isten jelenlétében, annál távolabb vagyunk a földi élet bajaitól.

Az ikonosztázion nemcsak dísz a templomban, hanem tanít is, ezért meg kell tanulnunk az értelmezését, jelentőségét – fejtette ki a főpásztor.

A nyíregyházi megyéspüspök három ikont emelt ki beszédében: az Istenszülő születését, mely eszünkbe juttatja Joákim és Anna alázatos kérését; a mennybemenetel ikonját, mely felhívja a figyelmünket arra, hogy az élet több annál, amit mi megélünk. Jézus megmutatja, hogy ő fel akar emelni minket a mennybe, ezért életünk minden mozzanata az ég felé irányul, hiszen mindannyian oda tartunk. Végül az ikonosztázion tetején lévő keresztről szólt Szocska Ábel.

Mi általában szép kereszteket ábrázolunk – mondta. – Az ikon üzenete, hogy Jézus mindenki keresztjét széppé tudja tenni. Ezek a most megszentelt ikonok a későbbi nemzedékeknek is tudnak segíteni hitük megerősödésében.

Jó lenne, ha otthonainkban is lenne egy-egy ikon, mely nemzedékről nemzedékre hirdetné, hogy keresztények vagyunk, hogy számunkra ezek az értékek fontosak, és ezeket nemcsak szóban, nemcsak tettben, hanem ikonok formájában is át tudjuk adni – hangzott el a megyéspüspök prédikációjában a kótaji görögkatolikus templom ikonosztázionjának megszentelése alkalmából tartott ünnepi Szent Liturgián.

Szöveg: Szemán László

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: ifj. Szemán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria