Imádkozzunk egységben, valódi erőt kérve Istentől! – Varga László volt a kaposvári KÉSZ vendége

Hazai – 2020. január 11., szombat | 18:50

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kaposvári csoportja évnyitó alkalmán, január 8-án Varga László megyéspüspök tartott előadást a kaposvári püspökségen. A főpásztor előadásában a világban folyó háborúról és szellemi harcról beszélt.

Háború van, s szellemi harc – fogalmazott a főpásztor. – A tőkés társaságok és a bankszektor háborúja a világuralom megszerzéséért… Terveikkel szemben a legnagyobb akadály az egész világon az egyistenhívő vallások – a zsidó, a keresztény és az iszlám – erkölcsi értékrendje, valamint a nemzeti gondolkozás értékrendje. Ezzel is indokolható a fékevesztett keresztényüldözés, a zsidóság elleni támadások, az iszlám világ országai között való káosz fenntartására kirobbantott háborúk s a nemzeti államok elleni küzdelem az EU-ban.

Mit tehetnek a keresztények, illetve a keresztény közösségek annak érdekében, hogy a helyzet változzon, s a szellemi harcot eredményesen vívjuk meg? – tette fel a kérdést a püspök. – Nem szabad elkeseredni! Szakítsunk a borúlátással és a panaszkodással! Hiába lapátoljuk a problémát jobbra vagy balra, az ugyanaz marad, és csak nő a sötétség. Szeretnünk kell, s nem gyűlölni a mást, a másképpen gondolkodókat. A gyűlölet még több sérelmet, még több frusztrációt eredményez.

Sokkal radikálisabban, a gyökereinkhez visszatérve kell megélnünk kereszténységünket. Egy felhígult, langymeleg kereszténység tehetetlenül áll egy radikalizálódó iszlámmal és egy kemény, a média minden eszközét felhasználó keresztényüldözéssel szemben. Hallassák közösen a hangjukat társadalmi szinten is a keresztény egyházak! Csak ökumenikus szinten érhetünk el igazán eredményt ebben a szellemi harcban.

Mutassunk követhető életpéldát a fiatalok számára! Kényelmes komfortzónánkból kilépve hozzunk áldozatot a cél érdekében, áldozva az időnkből és a pénzünkből. Imádkozzunk egységben, együtt, Istentől valódi erőt kérve! Kezdjük mindig az ellenségeinkért végzett imával, áldással! A szellemi harcban ez nagyon hatékony eszköz – biztatott Varga László.

Az előadás teljes egészében megtekinthető itt:

Az este során közreműködött Hunyadkürti György, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze, aki Babits Mihály Jónás könyve című művét adta elő, majd bemutatkozott a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetősége.

A vezetőség két legfontosabb összetevője gyakorlatilag benne van az intézmény nevében – fogalmazott Varga Bálint igazgató. – Az egyik a katolikus, a másik pedig az iskola. Az első azt jelenti, hogy katolikus keresztény értékrend alapján szeretnénk az oktatást szervezni. Az iskola szó pedig azt jelenti számunkra, hogy a hagyományok tisztelete mellett szeretnénk a mai kor kihívásainak megfelelő iskolát működtetni, ahol a kollégák szakmai és módszertani felkészültséggel végezhetik a munkájukat.

Forrás és videó: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria