Imaest a tisztaságért – Isten tervét keresve

Hazai – 2017. október 19., csütörtök | 14:50

Októberben belföldi és a határokon túli helyszíneken is tartanak imaestet a tisztaságért. 18-án Budapesten, az Örökimádás-templomban a Nyolc Boldogság Közösség szervezésében tartott estén Bíró László püspök mutatott be koncelebrált szentmisét, a homíliát Roska Péter mondta.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Mindig ünnep ez az októberi szerda este itt veletek” – szólt örömmel a fiatalokhoz Bíró László a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferens püspöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke, és hozzátette, hogy az egész Kárpát-medencében összesen tizennyolc helyen gyűlnek össze a fiatalok a tisztaságért imádkozni. Kérte a résztvevőket, hogy máskor is, újra meg újra imádkozzanak a tisztaságért, mindig Isten tervét keresve.

Roska Péter homíliájában a vízen járás jelenete köré fűzte gondolatait, a Máté evangéliumából felolvasott rész alapján. Mit jelent, hogy a mai fogyasztói szexualitás hullámzó tengerén a tiszta szerelem, a tisztaság vizére lépünk? Hogyan tudunk megkapaszkodni Istenben, még ha el is kezdünk süllyedni? – vetette fel a kérdéseket.

A hullámzó tenger a mai világ, amely másként fogja fel az intimitást, nem a Teremtő szándéka szerint. Roska Péter példákat idézett, hogy a tiszta szerelmet kereső fiatalokra furcsán néznek, furcsa kérdéseket tesznek fel nekik mások, még közösségi társaik, édesanyjuk, sőt, olykor a gyóntatójuk is. A relativizmus diktatúrájában – ahogyan Benedek pápa nevezte korunkat – fontos megismerni a tiszta tanítást – hangsúlyozta. A fiatalok sokszor törékenyek, tapasztalatlanok, olykor talán maguk is azt gondolják: ez szinte lehetetlen. Mégis, ismer olyan fiatal párt, aki bár ezt gondolta, de elindult az úton, és váratlan kegyelmeket kapott, közelebb került Istenhez.

Felhívta a figyelmet a hívásra – valaki azt mondja: „Lépj ki, járj a vízen!” Felidézte hivatása kezdetét, amikor éppen egy kibontakozó szerelem idején kapta a meghívást Istentől. Megrendült, sírt, majd egész éjjel imádkozott, boldogság töltötte el, mert tudta, hogy Krisztus hívta. Jézus mindenkit felkészít a vele való találkozásra, akár a szüzesség, akár a házastársi hűség útján jár.

„Nagyon szeretlek, de Jézust még jobban szeretem, őrizzük meg a szüzességünket a házasságig” – mondta egy lány egy fiatalembernek, aki udvarolt neki. A fiú nem értette, de végül feltette magának a kérdést: „Ki az a Jézus, aki ilyen erőt ad az embernek?” És végül ő is megtért – mondta el Roska Péter egy ismerős pár történetét, majd egy időben és térben távolabbi történetet idézett fel.

A második világháború végén a német katonák Oroszországban erőszakoskodni akartak az orosz lányokkal, és elmondták a tábornokuknak, hogy a lányok még szüzek. A tábornok azonnal jelentést írt Hitlernek, és javasolta, hogy terjesszék el a szexuális felvilágosulás eszméjét Oroszországban, mert legyőzhetetlen az a nép, amely ennyire ragaszkodik Istenhez, amelynek ekkora erkölcsi tartása van.

„Jöjj!” – mondja az Úr. Amikor süllyedek, belékapaszkodhatok. „Te kishitű, miért kételkedtél. Én vagyok az!” – buzdította végül Jézus szavaival Roska Péter a fiatalokat.

A szentmise végén Bíró László püspök azt kívánta, tegyen szentté az a kenyér, amelyet megkaptunk, és vigyük haza az evangélium igazságát, hogy segítségével a lehúzó erők fölé kerekedjünk.

A szentmise után tanúságtételek hangzottak el a tiszta szerelemről, majd szentségimádást tartottak, közbenjáró imákat mondtak, végül pedig az agapé mellett lehetőség volt a beszélgetésre, ismerkedésre is.

Fotó: Merényi Zita

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria