Iskolai lelkipásztorok értekezlete Egerben

Hazai – 2019. október 31., csütörtök | 13:31

Az Egri Főegyházmegye oktatási intézményeinek lelkipásztori értekezletét október 30-án tartották az egri szemináriumban.

A találkozás egyfelől a közösség építése, másfelől a gyakorlati tapasztalatok, információk átadása miatt is fontos. Juhász Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke előadásában arról beszélt, hogyan segíthetik a lelkipásztorok az intézményvezetők munkáját. Mint elmondta: a pasztorális és szervezési feladatok mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az iskolákra is, kellő tapintattal. A fenntartónak és képviselőjének meg kell becsülnie az elhivatott, alkalmas vezetőket, személyes kapcsolatot kell ápolnia velük – tette hozzá.

Németh Zoltán osztályvezető a több mint félszáz iskola és 23 óvoda aktuális feladatairól szólva rámutatott: minden tanévben fontos az adott időszak mottója, mely egy konkrét témára irányítja figyelmünket; most a következő a jelmondat: „Aki énekel, kétszeresen imádkozik”. Az osztályvezető emellett szólt a tehetséggondozás és a gyermekvédelem aktualitásairól is.

Ternyák Csaba egri érsek a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) kapcsán adódó feladatokról beszélt. Elmondta: az iskolákon keresztül a diákokhoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is eljut az Egyház, s ezt missziós lehetőségnek kell tekinteni, felhívva a figyelmet arra, hogy a mi nemzedékünk csodálatos ajándékként kapja a kongresszust, s az előkészület jegyében jövő tavasszal az Egri Egyházmegyébe érkezik a missziós kereszt. Ez alkalmat ad arra, hogy a közösségek is keressék az utat a megújulásra. A főpásztor mindenkit buzdított arra, hogy keresse az alkalmat új dolgok kezdeményezésére, az újjáépítésre.

A főpásztor előadását követően Kovács Krisztián egyházmegyei NEK-asszisztens gyakorlati tudnivalókról szólt a lelkipásztoroknak, bemutatva az esemény honlapját és a regisztráció menetét is. A program fórummal, közös ebéddel zárult.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria