Ismételjük a mindennapi jótetteket! – Szentmise Apor Vilmos tiszteletére Győrben

Hazai – 2021. szeptember 9., csütörtök | 16:07

Szeptember 6-án Takács Ferenc, Győrújfalu plébánosa mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az ezüstmisés lelkipásztorral koncelebrált Böcskei Győző székesegyházi plébános. A szentmisén a Brenner János Papnevelő Intézet és Hittudományi Főiskola másodéves növendékei teljesítettek szolgálatot.

A szentmise bevezetőjében a jubiláns lelkipásztor elmondta: nagyon nagy szeretettel érkezett, hiszen a jelen lévő hívek nagyon kitartóak Apor Vilmos püspök tiszteletében. Minden első hétfőn tulajdonképpen ismételnek. Az ismétlés fontos az életünkben; ha elfelejtünk bizonyos dolgokat újra és újra megtenni – ilyen a kitartó imádság, az Eucharisztiában való részesedés, a jóság, a szeretet gyakorlása –, akkor bizony elveszítjük a legnagyobb lehetőségeinket és ajándékainkat.

Szentbeszédében Takács Ferenc kiemelte: Apor Vilmos életében jelen volt a lényeges dolgok állandó megismétlése. Ezek apró dolgok, mégis fontosak. Mindennap elvégezte megfelelő lelkülettel a rendelt és a vállalt imádságait, mindennap ismételte a Legszentebb Áldozat, az Eucharisztia bemutatását. Nem jelentett ez óriási változatosságot, de mérhetetlen gazdagságot igen. Ismételte ezeket szívvel és lélekkel.

Apró napi cselekedetekkel ismételte a szeretet és az irgalom gyakorlását, és az apró dolgok ismétlésével eljutott a hatalmas tettig.

Az evangéliumra utalva az ezüstmisés plébános úgy fogalmazott: A béna meggyógyításakor provokálni akarták Jézust a farizeusok, de Ő mindig gondolkodóba tudta ejteni az embert. Jézus felteszi a kérdést: Szabad-e jót tenni, életet menteni? Egyszerűnek tűnik a válasz: Igen, szabad. Mégsem válik ez az egyszerű válasz egyértelművé az életünkben.

Apor Vilmos püspök nemcsak ismételte a megszokott napi jót, hanem eljutott addig a kegyelemig, hogy életet menthetett. Egyértelmű volt, hogy odaáll, feltartja a kezét, és távol tartja a katonát. Ilyen nagyot akkor képes tenni az ember, ha felkészíti és alkalmassá teszi magát rá, hogy a megfelelő időben ne habozzék. Hogy készítette fel magát? Ismételte naponta a jót, az egyszerű és apró dolgokat.

Az apró jótettek begyakorlása nem teszi unalmassá az életünket, hanem nagyon is gazdagítja

– buzdított a lelkipásztor.

A szentmise végén Takács Ferenc ezüstmisés áldásban részesítette a jelenlévőket, majd Boldog Apor Vilmos püspök sírjánál főpásztorunkért, papjainkért, papi hivatásokért és hazánkért kérte a vértanú égi közbenjárását.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria