Isten gondoskodó szeretetével – Karitászünnepet tartottak Vácon

Hazai – 2021. november 26., péntek | 11:52

Árpád-házi Szent Erzsébet, a segítő szeretet védőszentjének ünnepe alkalmából november 20-án Marton Zsolt váci megyéspüspök szentmisét mutatott be a váci Fehérek templomában, amelyen a Váci Egyházmegyében szolgáló karitászcsoportok képviselői vettek részt. A szertartás keretében a főpásztor megáldotta a Szent Erzsébet-kenyereket és átadta az idei Erzsébet-díjakat.

A szentmisén hálát adtak az egyházmegyében karitatív tevékenységet végző önkéntesekért és a karitászmunkatársak abban kérték a Jóisten segítségét, hogy Szent Erzsébet lelkületével tudják végezni szolgálatukat rászoruló embertársaikért.

Marton Zsolt homíliájában bemutatta Szent Erzsébet életének főbb állomásait, így Lajos türingiai tartománygróffal való boldog házasságát is, amelyet a szerelem és az elfogadás jellemzett. Lajos halálát követően Erzsébet még inkább a mennyország felé fordult. Férje védelmét már nem kapta meg a környezetében élő „világ fiaival” szemben, ezért három gyermekével Marburgba költözött, ahol szigorú lelki vezetője, a ferences szerzetes Marburgi Konrád lakott. Maradék vagyonából menhelyet alapított betegek, szegények számára, ahol néhány segítőtársával együtt ápolta őket.

Konrád ezt írja a róla szóló levelében: „Az volt a szokása, hogy naponta kétszer, reggel és este, minden betegét személyesen meglátogatta, és a legutálatosabb betegségben szenvedőket saját maga ápolta: az egyiket megetette, a másikat lefektette.”

Erzsébet lelkivezetője engedélyével személyesen járt koldulni, házról házra. A mennyei dolgok szemlélése töltötte be a szívét. „Isten előtt állítom, hogy alig láttam még olyan asszonyt, aki az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása mellett annyira kitűnt volna a szemlélődő imában, mint Erzsébet” – idézte Marburgi Konrádot Marton Zsolt. Majd XVI. Benedek pápa Deus caritas est (Az Isten szeretet) kezdetű enciklikájának tanítása alapján rámutatott: Aki Istent utánozza, az ő karitászával, szeretetével gondolkodik, beszél, cselekszik, az itt, a földön a mennyországot építi.

A szentmise végén a főpásztor megáldotta az Isten gondoskodó szeretetét jelképező kenyereket, majd átadta az egyházmegye idei Erzsébet-díjait. Az elismerést Tóth Sándorné, a rétsági karitászcsoport alapító tagja; Gáspárné Gomola Aranka, a dabasi karitászcsoport alapító tagja és Kovácsné Hellner Mária, az alsógödi karitászcsoport önkéntese kapta.

Szent Erzsébet elismerő oklevélben Katona Lászlóné, a bagi karitászcsoport alapító tagja; Sinkó Istvánné, a kartali karitászcsoport önkéntese és Bennárik Józsefné, a dabasi karitászcsoport alapító tagja részesült. Az okleveleket az illetékes helyi plébánosok adják majd át az kitüntetteknek.

Az ünnepi napon háromezer-négyszáz darab Erzsébet kenyér érkezett a váci karitászközpontba a Katolikus Karitász és a Lipóti Pékség együttműködésének köszönhetően. Ezekből a kenyerekből vittek az önkéntesek a szentmisére, ahol kiosztották őket, illetve a karitászcsoportok elvitték saját településükre is a kenyereket, hogy részesüljenek belőle pártfogoltjaik.

Forrás: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Fotó: Váci Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria