Isten küldöttei – Akolitusokat avattak Szombathelyen

Hazai – 2022. január 24., hétfő | 14:01

Véget ért a Szombathelyi Egyházmegye által indított második akolitusképzés. A tizenhét jelöltet január 22-én avatta fel a szolgálatra a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban Székely János megyéspüspök.

2019-ben kezdődött meg a jelentkezők képzése, akiket 2021 januárjában avatott lektorrá Székely János. Egy évvel később pedig elérkezett a várva várt nap, amikor a képzés lezárultával az akolitusi szolgálatra is felavatta őket a megyéspüspök.

Ezzel az életre szóló elköteleződéssel nagy segítségére lehetnek a helyi egyházközségeknek, például igeliturgia végzésében, a plébániaszolgálat sokféle teendőiben, zarándoklatok szervezésében, közösségek vezetésében.

„Krisztus sokféle módon kopogtatott az életetek ajtaján. Ma igent mondtok erre a hívásra, amellyel ő azt szeretné, hogy a kincseket, amit adott, másokkal is megosztanátok. Legyetek igazi követők, egészen közel az Ő szívéhez” – buzdított szentbeszédében Székely János.

A főpásztor utalt arra, hogy január 22-én emlékezik meg egyházunk Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról, aki a világi keresztények egyik nagy példaképe, s aki a lelki életében megélte a Krisztussal való egységet: újra és újra befogadta őt a napi szentmisében, szentáldozásban, az imádságaiban, és Krisztust sugározta a körülötte élők felé.

„Krisztus számít rátok, legyetek az Ő világossága!” – zárta homíliáját a megyéspüspök.

A szentbeszéd után következett az avatási szertartás.

A jelöltek egyesével léptek előre, majd letérdeltek a kelyhet tartó főpásztor elé. „Vedd ezt az Eucharisztia ünneplésére előkészített kenyeret, és úgy élj, hogy méltóképpen szolgálhass az Úr és az Egyház asztalánál!” – bízta rájuk a küldetést Székely János.

Az akolitusavatási szentmise visszanézhető az egyházmegye YouTube-csatornáján:

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria