Isten szeme fényeit, a szegényeket bízta ránk – Böjte Csaba vezetett lelkigyakorlatot Máriapócson

Hazai – 2019. november 22., péntek | 12:11

Lelkigyakorlaton vettek részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében szeretetszolgálatot végző önkéntesek november 14. és 16. között Máriapócson. A vendég előadó Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója volt.

A Karitász önkéntesei mindenre kiterjedő figyelmükkel igyekeznek az emberek segítségére lenni. Ehhez a kitartó szolgálathoz elengedhetetlen időnként a lelkesítés, bátorítás, megerősítés, amit a munkatársak lelkigyakorlatok, karitásznapok, közösségi alkalmak során kapnak.

Mészáros László egyházmegyei karitászigazgató a lelkigyakorlaton megköszönte az önkéntesek eddigi szolgálatait, majd beszédet mondott nekik. Kiemelte, a Karitász munkatársainak nem az a legfontosabb feladatuk, hogy csak adjanak, hanem az, hogy támogassák a rászorulókat.

A lelkigyakorlaton Böjte Csaba a tőle megszokott humorral, szívhez szóló történetekkel és a szegénység mélyebb megtapasztalásából származó bölcsességével tanította, lelkesítette a jelenlévőket.

Elsősorban azt hangsúlyozta, hogy Isten nem ócskaságokat bízott ránk, hanem az Ő szeme fényeit, a szegényeket, akiktől tanulhatunk, akikre felnézhetünk. Csaba testvér a legfontosabb feladatnak tartja, hogy beemeljük őket az Egyház vérkeringésébe.

A dévai Szent Ferenc Alapítvány 87 otthont működtet, ezekben az árva gyerekek mellett olyanok is élnek, akiknek a szüleik hajléktalanok vagy egyéb okok miatt nem tudják felnevelni a gyermekeiket. Részükre időnként szülői értekezletet tartanak, lehetőséget adva nekik a tisztálkodásra, és arra is, hogy munkájukkal szebbé tegyék az intézmény környezetét. Böjte Csaba legszebb élményei közé tartozik, amikor a munka után leülnek és beszélgetnek ezekkel a nélkülöző emberekkel.

Csaba testvér beszélt az árva gyermekekből alapított Kölyökszínházról is, amely komoly darabokat ad elő a turnék során. Bátorította a jelenlévőket, hogy ők is legyenek nyitottak hasonló kezdeményezésekre, karácsony közeledtével például ne csak a gyermekeket vonják be a pásztorjátékba, hanem a szegényeket is, azokat, akiket sokan semmibe vesznek.

A Karitász önkéntesei a három nap során a kötetlen találkozási lehetőségek mellett szentségimádáson, szentmisén is részt vettek.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria