Járjatok továbbra is Krisztussal – A százéves Stefánia tisztelendő asszonyt köszöntötték

Hazai – 2021. június 15., kedd | 9:48

100. születésnapján köszöntötték Soltész Mihályné Breznay Stefánia tisztelendő asszonyt a Szent Miklós-székesegyházban száz leszármazottja és hozzátartozója körében június 12-én. A hálaadó Szent Liturgián Szocska A. Ábel megyéspüspök szólt a népes papcsalád ünnepeltjéhez és megjelent tagjaihoz.

Soltész Mihályné született Breznay Stefánia június 10-én ünnepelte századik születésnapját. A szertartást két pap gyermeke és további tizenegy pap rokona végezte.

„Ki méltó látni a csodát, az a csodát magában hordja” – idézte a főpásztor prédikációjában Babits Mihály szavait, köszöntve az ünnepeltet. – A csodára méltónak kell lenni, s csak az méltó, aki sziklára építi életét. Stefánia férjével krisztusi sziklára építkezett.

Csak hit által bontakozik ki a csoda, amely kegyelmi ajándék.”

Száz év alatt végigélte a történelem nagy eseményeit, nem könyvből ismeri azokat. Az ünnepi alkalom a generációk találkozója volt: 7 gyermek, 30 unoka, 54 dédunoka és 9 ükunoka volt jelen. „Száz év, száz leszármazott” – mutatott rá a rendkívüli egybeesésre Szocska Ábel.

Felidézett egy korábbi írást egy festményről, mely a Soltész házaspár szobájában függött a falon. Az emmauszi úton történt jelenetet ábrázoló alkotáson Jézus látszik a tanítványai között, együtt sétálnak. A püspök kifejtette: a festmény meghatározza és kifejezi ennek az életnek a hitét, erejét, bátorságát. Üzenete a mai ünnep mottója is lehetne:

Járjatok továbbra is Krisztussal”

– fogalmazott a főpásztor.

A szertartás végén a nyíregyházi megyéspüspök megköszönte Stefánia asszonynak a görögkatolikus egyházért végzett fáradságos szolgálatát, majd virágot, oklevelet és egy arany püspöki keresztet adományozott az ünnepeltnek.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria