Járványügyi rendelkezések a Székesfehérvári Egyházmegyében

Hazai – 2020. december 21., hétfő | 18:15

A kormány döntése értelmében december 24-éről 25-ére virradó éjjelre felfüggesztik a kijárási tilalmat. Az alábbiakban Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök ezzel kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozatát közöljük.

Az aktuális járványügyi helyzetet és a Kormány mai döntését figyelembe véve azt a döntést hoztuk, hogy Székesfehérváron nem tartjuk meg a hagyományos karácsonyi éjféli misét.

A tapasztalatok alapján olyan nagyszámú hívő ember jelenne meg templomainkban, ami lehetetlenné tenné a járványügyi szabályok betartását, és fokozottan növelné a fertőzés veszélyét.

A kormány döntése értelmében érvényben maradnak a tilalmak és korlátozások; mindenkit arra kérnek, hogy az ilyenkor szokásos utazásokat most halassza el, a lehető legszűkebb körben ünnepelje idén a karácsonyt!

December 24-én templomainkban vigília (előesti) szentmisét tartunk, december 25-én (és az azt követő napokban) pedig ünnepi miserend szerint történik a szentmisék bemutatása.

Ez lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy a megfelelő biztonsági szabályok betartásával részt tudjon venni „karácsonyi” szentmisén.

Fokozottan felhívjuk a figyelmet, hogy mindazok, akik betegnek érzik magukat, valamilyen betegségre utaló tüneteket mutatnak (láz, köhögés stb.) ne jöjjenek a szentmisékre! Azoknak pedig, akik idős koruk, krónikus betegségük vagy egyéb okok miatt egészségüket veszélyeztetve látják a templomi szertartásokon, felmentést adunk a szentmisén való személyes részvétel alól. Kérjük őket, hogy a nagy számban megtalálható online közvetítéseken keresztül lélekben, imádságban kapcsolódjanak be karácsony megünneplésébe.

A Székesfehérvári Egyházmegye valamennyi plébániája számára – a fenti szempontokat figyelembe véve – megfontolásra ajánljuk a székvárosban hozott döntésünk követését.

Székesfehérvár, 2020. december 21.

Spányi Antal s. k.
székesfehérvári püspök

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria