Jászolkiállítás a Szent István-bazilika lovagtermében – Pályázati felhívás

Hazai – 2022. október 29., szombat | 12:00

A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) immár 29. alkalommal várja a Betlehemi jászol kiállításra a kézműves alkotásokat. A kiállítás anyaga december közepétől 2023. január 8-áig lesz látható a budapesti Szent István-bazilika lovagtermében.

A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány – az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Turisztikai Irodával és a Ciszterci Egyházközösséggel együttműködve – tárgyalkotók számára hirdet nyílt pályázatot, amelyre hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek, beleértve az óvodai, iskolai közösségeket, egyaránt jelentkezhetnek.

Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült, legfeljebb három alkotással lehet, amelyek betlehemet jelenítenek meg, a jelenet szereplőit ábrázolják; a betlehemezés népszokásait örökítik meg; vagy az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak. A bibliai értelemben jelentéshordozó, a mának szóló betlehemi üzenetet megfogalmazó olyan alkotásokat is várnak, amelyek készítésénél az alkotó vagy alkotóközösség a ma emberének szóló karácsonyi titkot megjeleníti az érdeklődő közönség előtt.

Regisztrálni 2022. november 10-ig lehet. Az erre szolgáló internetes felület elérhető az alapítvány honlapján, a Pályázat menüpontban. Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérnek.

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és nevezési díj befizetésére): 2022. november 13.

Az alkotásokat november 15-én és 16-án 8-tól 14 óráig lehet leadni a Szent István-bazilika lovagtermében (1051 Budapest, Szent István tér 1.).

A nevezéssel, pályázattal kapcsolatos további részletek ITT találhatók.

Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből, a Keresztény Múzeum és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végzi, amely egyúttal javaslatot is tesz a legjobb pályamunkák díjazására.

A kiállításra bekerülő alkotók, alkotóközösségek a december 15-ére tervezett hivatalos ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kapnak, a bírálóbizottság által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehetnek át.

Forrás: AMKA

Fotó (archív): Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria