Jézus személyes találkozásra hív az Eucharisztiában – Görögtűz-tábor Nyírbátorban

Hazai – 2019. július 2., kedd | 14:59

Június 23. és 28. között idén is megrendezték a 10–14 éves fiatalok bentlakásos Görögtűz-hittantáborát Nyírbátorban. A mozgalmas hét folyamán Nyíregyházán Szocska A. Ábel megyéspüspök, Máriapócson Kocsis Fülöp metropolita szólt a táborozókhoz.

Szocska A. Ábel püspök június 27-én este a Szent Kereszt felmagasztalásának tiszteletére felszentelt nyíregyháza-kertvárosi görögkatolikus templomban fogadta a Nyírbátorban táborozó fiatalokat.

Az esti Paraklisz alkalmával elhangzó szentbeszédében a főpásztor arra buzdította őket, hogy legyenek készek osztozni másokkal abban, amijük van, s becsüljenek meg minden lehetőséget, melyben Krisztussal találkozhatnak.

A csodálatos kenyérszaporítás evangéliumi szakaszához kapcsolódva a fiatalok mindennapi életére vonatkoztatta a segítségadás és a másokkal való megosztás jelentőségét. „Ha az Úr kérésére felajánljuk és odaajándékozzuk a keveset, amink van, Isten megsokasítja azt. Úgy gyakoroljuk a jó cselekedetet másokkal, mintha Jézus Krisztussal tennénk” – hangzott a nyíregyházi megyéspüspök tanításában.

Az evangélium további szavait is értelmezte a püspök. „Én vagyok a mennyből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él.” Lefordítva ezeket a szavakat: „Én ennél a csodánál is nagyobb vagyok: képes vagyok önmagamat is megosztani veled” – fogalmazott Szocska A. Ábel.

Majd egy régi emlékét idézte fel a főpásztor: rendszeres sétái során megszólította valaki, s megkérdezve tőle, hogy hová siet mindig ugyanabban az időben. A püspök válasza – „Megyek találkozni Jézus Krisztussal” – megdöbbentette az idős hölgyet.

Minden alkalom a templomban, minden szentáldozás erre lehetőség, hiszen az eucharisztiában személyesen találkozunk Jézus Krisztussal – hangsúlyozta homíliájában a főpásztor.

A csütörtök esti vacsorát is a nyíregyháza-kertvárosi parókián fogyasztották el a fiatalok; vendéglátójuk a tábort megálmodó és évtizedek óta szervező Obbágy László parókus volt.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Görögtűz-tábort is az Eucharisztia jegyében rendezte a Nyíregyházi Egyházmegye Hitoktatási Irodája, melynek munkatársai, Orosz Beáta és Sütőné Görgényi Mónika aktívan részt vettek a tábor szervezésében és lebonyolításában.

Június 28-án, pénteken Máriapócsra utaztak a fiatalok, ahol Kocsis Fülöp metropolita mondott tanítást a Szent Liturgián.

Forrás és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria