Jövőre jubilál a Szent Damján-tábor

Hazai – 2021. november 21., vasárnap | 15:01

2022-ben ünnepli 25. születésnapját az egyedülálló kezdeményezés, a fogyatékkal élők számára létrehozott Szent Damján-tábor. A szervezők és civil támogatók már most elkezdtek készülni a jeles évfordulóra. Elindult egy gyűjtés a jubileumi tábor javára; neves cégek és szervezetek is segítik megvalósítását.

Tassy Gergely a Szent Atanáz Görögkatolikus Főiskola teológus hallgatója, az Egyház és a Szent Damján-tábor elkötelezett támogatója. Kezdeményezésére indult el a gyűjtés, melynek során Nyíregyháza és Debrecen különböző helyein – üzletekben, boltokban, vendéglátóhelyeken – elhelyeztek egy-egy adománygyűjtő dobozt, ládát. A befolyt összegből szeretnének minél több gyereket táboroztatni – még több élményben részesíteni őket jövőre, a jubileumi alkalmon.

November 18-án az egyik debreceni bevásárlóközpont Norbi update termékeket forgalmazó boltjában helyeztek ki egy dobozt, hogy a vásárlók kisebb-nagyobb összegekkel segíthessék a jó ügyet. A vállalkozás másik két boltjában is van már adománygyűjtő doboz. Az üzleteket üzemeltető Sipekiné Bakos Tímeának nem volt kérdés, hogy eleget tesz a felkérésnek, hiszen római katolikus vallását gyakorló hívőként is kötelességének érezte ezt.

A szimbolikus jelentőségű eseményen Seszták István főhelynök, illetve Domokos Zsolt diakónus és Gál Richárd papnövendék is jelen volt.

Tassy Gergely örömmel számolt be arról, hogy eddig kilenc neves cég, illetve szervezet csatlakozott a gyűjtéshez, többek között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Nyíregyházi Állatpark és a Roland Divatház.

A Szent Damján-tábort görögkatolikus kispapok szervezik meg 1997 óta azzal a céllal, hogy enyhe és középsúlyos testi és értelmi fogyatékos gyermekek és fiatal felnőttek számára felejthetetlen nyári élményt nyújtsanak. Ebben az egy hétben minden táborozót egy vagy két önkéntes személy segít, s összesen több mint kétszáz személyt táboroztatnak. A segítők gimnazisták, egyetemisták és felnőtt korú, dolgozó emberek, akik társadalmi munkában vigyáznak a táborlakókra.

A jubileumi tábort a tervek szerint 2022. július 31. és augusztus 5. között tartják meg.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria