Jubileumi cserkészhétvégét rendeztek Balatongyörökön

Hazai – 2019. május 6., hétfő | 13:38

A Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) III. Nyugat-magyarországi Kerülete április 26–28-án jubileumi cserkészhétvégével emlékezett meg Balatongyörökön a harminc évvel ezelőtti első, szabad, nyilvános magyarországi cserkészfogadalom-tételről.

1989. április 30-án, vasárnap, zuhogó esőben tartották az újjáalakult magyar cserkészmozgalom első nagyszabású ünnepségét. Több száz öregcserkész részvételével, Nagy Károly nemesgulácsi plébános szervezésében Hegymagason, a Szent György-hegy oldalában lévő Lengyel-kápolna előtti szabadtéri mise keretében százharminc magyar fiatal tett cserkészfogadalmat.

Harminc év múltán a nyugat-magyarországi cserkészek (Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből) tizenhat csapatból háromszázötven fő részvételével háromnapos rendezvény keretében emlékeztek meg a jeles eseményről. Az ünnepség központi helyszíne  Balatongyörök volt, ahol a cserkészek egy ifjúsági szálláson szálltak meg.

Péntek este tábortűzzel nyitották meg az eseménysorozatot. Szombat délelőtt korosztályonként több program közül választhattak a résztvevők: megtekinthették a tapolcai tavasbarlangot, a Csodabogyós-barlangot, a szigligeti várat, a balatonedericsi Afrika Múzeumot, de kenuzás és lasertagpárbaj is szerepelt a programok között. Délután hadijáték (számháború) zajlott Balatongyörökön, este a kiscserkészek „sárkányvadászaton”, a nagyobbak pedig várharcon és karaokeeseten vehettek részt. De volt lehetőség múltidézésre is a harminc évvel ezelőtti eseményekre emlékezve, a legkisebbeket pedig kézművesprogramok várták.

Vasárnap, az ünnepségsorozat zárónapján további száz, csak az ünnepi szentmisén részt vevő cserkész érkezett Balatongyörökre. A hegymagasi körmenethez csatlakozva, csapatzászlókkal, énekelve és imádkozva vonultak a Szent György-hegy oldalába. Itt a Lengyel-kápolnánál, ahogy harminc évvel ezelőtt is, most is Nagy Károly, jelenleg veszprémi apátkanonok, plébános celebrálta az ünnepi szentmisét.

A szentmise után emlékmű megáldására került sor, majd kiscserkész-ígérettétel és cserkészfogadalom-tétel következett, a mozgalom régebbi tagjai pedig megújították korábbi fogadalmaikat.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: MCSSZ III. Kerület médiastáb; Nagylaki András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria