Kármelhegyi Boldogasszonyt ünnepelték a miskolci kármelita kápolnában

Hazai – 2021. július 18., vasárnap | 16:24

Július 16-án, Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén tartották a miskolci kármelita kápolna búcsúját. A szentmisén, melynek főcelebránsa Vörös András tartományfőnök volt, Orosz Atanáz megyéspüspök is jelen volt.

Miskolcon legtöbben a „déli tehermentesítő” néven ismerik a Kiss Ernő utcát, ahol a kármelita kápolna, a hozzá tartozó telek és épület található.

A kármel szó kertet jelent. A nevéhez hűen az árnyas fák között meghúzódó miskolci templom és udvara a Kármelhegyi Boldogasszony tisztelőivel telt meg július 16-án.

Ez az ünnep itt, Miskolcon a karmelitáknak egyben a búcsúzó szentmise is ettől a rendháztól és az Istennek szentelt szent területtől – fogalmazott a szentmisében Vörös András kármelita tartományfőnök.

Az ünnepi szertartáson a közeli városrészek papjai és parókusai Orosz Atanáz püspökkel együtt gyóntattak és szolgáltak.

A templombúcsú szentségi körmenettel zárult.

*

A templom és a rendház már évtizedek óta a Miskolci Egyházmegye használatában áll. Az ingatlant a kármelita szerzetesek csökkenő száma miatt ajánlottak fel megvételre, így került az egyházmegye tulajdonába. Szükséges az épületegyüttes külső és belső felújítására, ezzel együtt funkcióinak kibővítése is a tervek között szerepel. A beruházást a Görögkatolikus Metropólia működési és fejlesztési támogatása kormányprogram teszi lehetővé.

A miskolci „Kármelben” jelenleg Szikora Benedek templomigazgatóként teljesít szolgálatot.

* * *

A Kármelhegyi Boldogságos Szűz Mária Rendje a palesztinai Kármel hegyén született, ahol korábban Illés próféta élt és tevékenykedett. Az egyházatyák a hegyet szépsége, termékenysége, ősisége, Illés győzelme miatt Szűz Mária jelképének látták. Sok remete élt a hegyen, majd a 12. században rendet alapítottak ott azzal a céllal, hogy a Szűzanya oltalmában szemlélődő életmódot folytassanak. A tengerről felszálló felhőben (1Kir 18,44), mely Illés idejében a megmentő esőt hozta, a Szűzanya előképét látták. Így születettt a kármelita rend.

A Magyar Sarutlan Kármelita Rend szerzetesei 1942-ben telepedtek le Miskolcon – kész tervekkel a rendház és templom építésére, amihez a város is segítséget ígért. A háború miatt azonban mindez meghiúsult, majd 1949-ben a magyarországi szerzetesrendeket feloszlatták, ez a rend is törvényen kívülre került.

A kármelita szerzetesrendi élet 1991-ben indult újra Miskolcon. Ekkor láttak neki a régi, eredetileg ideiglenes helyen álló építmények felújításának.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria