Katasztrófavédelmi önkénteseket képzett ki a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2015. október 5., hétfő | 18:50

Katasztrófahelyzetekben bevethető önkénteseket készített fel a helyszíneken elvégezhető feladatokra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a romániai Caritas szatmárnémeti szervezetével és Máltai Segélyszervezet nagybányai csoportjával együttműködve.

A csaknem kétéves program résztvevőit arra képezték ki, hogy veszélyhelyzetekben a problémák megoldására koncentrálva, a mentésben résztvevőkkel együttműködve, tervszerűen, átgondoltan tegyék a dolgukat, segítsék a bajba jutott embereket, illetve a helyszínről kitelepített lakosságot. Az uniós támogatással megvalósult Flood Aid program szeptember 29-én zárult, ez idő alatt több mint húsz magyarországi és ugyanennyi romániai önkéntest sikerült kiképezni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal együttműködésben megvalósított program elsősorban az árvizekkel elöntött területeken végzendő feladatokra koncentrált, így lett az akkreditált képzés részt vevő partnere a Tisza áradását átélt Gulács önkormányzata is. Az elméleti előadások és imitált gyakorlatok mellett azonban tavaly nyáron már konkrét feladatok is adódtak, a szerbiai és horvátországi árvíz után ugyanis hosszú heteken át dolgoztak a helyszínen a képzés résztvevői, akik az elmúlt hetekben a határokat tömegesen átlépő menekültek és migránsok ellátásába is bekapcsolódtak.

Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője a Flood Aid programot lezáró konferencián felidézte, hogy a vészhelyzetben beavatkozó hivatásos egységek csupán a veszély megszűnéséig tevékenykednek a helyszínen, a károsultak élete azonban ezután még hosszú ideig nem lesz olyan, mint a katasztrófa előtt volt. A karitatív szervezeteknek hosszabb időn át segíteniük kell a bajba jutott embereket – jellemző példaként említhető, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hat hónapig tevékenykedett a 2010-es árvíz után Felsőzsolcán, és több mint egy éven át volt jelen Devecserben a vörösiszapömlést követően.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Mentőszolgálat

Videó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria