Tegyük le gondjainkat – Katonai zarándoklat Máriaremetén

Hazai – 2018. szeptember 22., szombat | 19:33

Immár huszonnégy évre visszatekintő hagyomány, hogy a Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepe (szeptember 24.) körüli napokban a Tábori Püspökség zarándoklatra hívja a katonákat és hozzátartozóikat. Idén szeptember 22-én tartották az eseményt, melynek a máriaremetei kegytemplom és kertje adott otthont.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre

Az őszi időszakba húzódó nyár nem volt kegyes a résztvevőkhöz, mivel a hirtelen beköszöntő ősz csípős kora reggelén indulhattak el a vállalkozó kedvű katonák és a hozzájuk csatlakozók a 10,5 kilométeres gyalogmenetre, hogy háromnegyed tízre már vissza is érjenek, s köszönthesse őket Berta Tibor ezredes, általános helynök, pápai káplán.

Még tartott a gyalogmenet, amikor a többi katona és családtagjaik is megérkeztek a kegytemplomhoz, hogy regisztráció után körülnézzenek a kertben felállított sátrak közt, ahol többek között toborzó hely, airsoft-bemutató és lövészeti lehetőség, légfegyveres lövészet és a hagyományos magyar íjászat várta őket, a MATASZ Pest Megyei Szervezet, a Zen Rendészeti SE és a Honvéd Kossuth Lövész Klub szervezésében. A Katolikus Tábori Püspökség meghívott mindenkit, így a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú tagjait, a Honvédelmi Minisztérium kormánytisztviselőit és közalkalmazottait, valamint a honvéd tisztjelölteket, az önkéntes tartalékosokat, a nyugállományú katonákat, illetve családtagjaikat is.

A hidegben, hatalmas szélben is érkeztek a zarándoklatra katonaruhában lévő apák és anyák, hozták gyerekeiket, jöttek azonban nagyon fiatal katonák és katonalányok is. A kívülálló számára úgy tűnt: szinte mindenki ismeri egymást, jóban vannak akár az alacsonyabb beosztású katona a tisztikar magas rangú tagjával is – természetesen a kellő tisztelet megadása mellett. Megérkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emblémáját az oldalán viselő gépkocsi is, hiszen az eredetileg a szabadtéri oltárnál tervezett ünnepi szentmisére fel akarták állítani a missziós keresztet is.

Végül az időjárás miatt az ünnepi szentmisére és azt követően a 2018. évi Kapisztrán Szent János-elismerések ünnepélyes átadására a kegytemplomban került sor. A zarándoklatra eljött a szentmise főcelebránsa, Bíró László tábori püspök; Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, de eljöttek lengyel társszervezetek tagjai is.

A szentmise kezdetétől, a bevonulástól kezdve egészen a végéig meghatározta a hangulatot a katonai fúvószenekar közreműködése, hiszen az állandó részek mellett közismert népénekeink is az ő előadásukban szólaltak meg, a szokásosnál ünnepibbé, méltóságteljesebbé tették a szertartást.

A szentmise előtt Berta Tibor ezredes köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, sokszor megkérdezik tőle, mi a célja e katonai zarándoklatnak, s ő rendre azt válaszolja, hogy a találkozás Jézussal az Oltáriszentségben. Hozzátette, nagyon sok fontos dolog van az életünkben, hivatásunkban, szolgálatunkban, a családunk körül, de a legfontosabb, hogy rendezzük Istennel való kapcsolatunkat. Ez soha nem késő, erre mindig van lehetőség. A zarándoklat legfontosabb pillanata a Jézus Krisztussal való találkozás a szentmisében.

Németh Szilárd államtitkár is szólt a zarándokokhoz. Beszéde elején felidézte az idei zarándoklat jelmondatát, mely a „kereszt bölcsessége” volt. Mint mondta: a kereszt az áldozat jelképe, melynek értelmét Krisztus mutatta meg.

De az áldozat értelmét a katonák esküjében is megtaláljuk – tette hozzá az államtitkár –, amikor elhangzik, hogy „a hazát akár életem árán is megvédem”. A katonáknak tehát nem ismertlen az áldozatvállalás, a teljes önátadás helyzete. A katona a kereszt bölcsességét – az áldozat értelmét – a mindennapjaiban éli meg. Ez pedig Jézus követését jelenti. A katonának tehát van kire tekintenie, van kire támaszkodnia. Az itt jelenlévők arra kaptak meghívást, hogy azok közé tartozzanak, akik a keresztény hitet, az abból fakadó tanítást és társadalmi rendet, egymás tiszteletét, a család fontosságát megvédjék. Önök ebben profik, elszántak és megingathatatlanok. A haza és értékeinek megvédése során tanúsított elkötelezettségükért csak köszönet illeti önöket – fejezte be köszöntőjét Németh Szilárd honvédelmi államtitkár.

Bíró László tábori püspök köszöntőjében elmondta, az elmúlt éveket figyelve látható az a lassú építkezés, melyet nem kívülről erőltetnek, hanem belülről fakad.

A Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepéhez közeli zarándoklatra készülve – fogalmazott Bíró püspök – eszembe jutott, mennyi fogoly van szabadlábon közöttünk: alkoholtól, képernyőtől vagy más élvezeti cikktől való rabságban élő emberek. Mindenkit a Fogolykiváltó Boldogasszony oltalmába szeretnék ajánlani. Ugyanakkor itt van velünk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keresztje is, amelyet tavaly áldott meg Ferenc pápa. Az idei zarándoklaton szeretnék arra is gondolni, hogy ebben az esztendőben ünnepeljük a honvédség megalakulásának 170. évfordulóját is. Tegyük le gondjainkat, és gondoljunk hálával a mai szentmisében a Fogolykiváltó Boldogasszonyra, kérjük a hazánkat és a világot fenyegető veszélyekben az ő oltalmát, segítségét!

Homíliájában a tábori püspök a felolvasott szentírási szakaszokat magyarázva azok aktualitását is kiemelte. A Makkabeusok könyvének részletéből rámutatott az engedelmesség, a hűség, a közbenjáró imádság fontosságára, az élőkért és holtakért mondható könyörgések szerepére, mely az igazi bajtársi összetartozás jele is lehet.

A szentleckében a Második korintusi levélből vett részletet kifejtve a kereszt bölcsességéről beszélt. A korintusi gyülekezetben tanítók mind saját bölcsességük szerint beszéltek a keresztényeknek, de egyik sem adott jövőt hallgatóiknak. Pál apostol szomorúan észlelte, hogy a gyülekezet megosztott, nem találja az egységet. Az egység megtalálása minden katona feladata. Nem csupán a parancsnoké, hanem a helyőrség minden tagjáé. A kereszt bölcsessége erre tanít mindenkit, hiszen jelzi, hogy a legsötétebb emberi indulatok ellenére is mire képes Isten.

A szentmise harmadik olvasmánya János evangéliumából hangzott el. Jézus keresztje alatt ott állt a szeretett tanítvány, valamint Mária Magdolna és a Szűzanya. „Jézus szeretne mindenkit a kereszt közelébe vonzani, különösen, akik elfogadják őt. Jézus Jánosnak azt mondja: Íme a te anyád. Ezzel nem csupán Jánosnak ajándékozza Máriát, hanem az egész Egyháznak. Ha Máriára figyelünk, ha őt égi édesanyánknak tiszteljük, akkor embertársainkban is megláthatjuk Isten képmását, tisztelettel, szeretettel fordulhatunk a másik felé, mely hatalmas erőt adhat azoknak, akik a hazát, a nemzetet, annak minden tagját védik – ez ad értelmet annak, hogy akár életüket is feláldozzák” – mutatott rá a szónok.

A szentmise végén Bíró László püspök és Németh Szilárd államtitkár átadták a Kapisztrán Szent János-elismeréseket, melyet négy évvel ezelőtt alapított a Magyarországi Katonai Ordinariátus az Apostoli Szentszék által való felállításának 20. évfordulója alkalmából. Az elismeréseket azoknak a személyeknek adományozzák, akik a katolikus tábori lelkészek lelkipásztori tevékenységét támogatva hozzájárulnak a Katonai Ordinariátus küldetésének megvalósításához.

Az elismerések átadása után mutatták be a püspökség két új kiadványát, az Újszövetségi Szentírás a Magyar Honvédség számára és a Zarándok ima- és olvasóköny a Magyar Honvédség számára című köteteket. A könyvek első példányait Bíró László tábori püspök Németh Szilárd parlamenti államtitkárnak, Vezekényi Csaba helyettes államtitkárnak és Baráth Ernő dandártábornoknak adta át.

A katonai sátrakban elfogyasztott ebéd után a zarándokok a Langaléta Garabonciások műsorát tekinthették meg.

Fotó: Bókay László

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria