Kereszteléssel ünnepelték a karácsonyt a veszprémi börtönkápolnában

Hazai – 2019. december 30., hétfő | 12:43

Udvardy György érsek mutatott be december 21-én, szombaton délelőtt szentmisét a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Isteni Irgalmasság-kápolnájában.

Az intézetben többéves hagyomány, hogy karácsonykor és húsvétkor a főpásztor celebrál szentmisét, a megyéspüspök ez alkalommal egy fogvatartottat a keresztség szentségében részesített. A szentmise kezdetén Németh Éva büntetés-végrehajtási ezredes, intézetparancsnok köszönetét fejezte ki a szolgálatért – Udvardy György érsek mellett – Zsebe Attila diakónus börtönlelkésznek és Lendvai-Frikkel Attila akolitusnak.

Udvardy György homíliájában az evangéliumra utalva az újjászületésről tanított, amelyre mindannyian rászorulunk. Életünknek sok-sok olyan pillanata lehet, amikor azt mondjuk: de kár, hogy megtörtént. Sok-sok olyan pillanata is lehet, amikor azt tudjuk mondani: de jó, hogy volt mód javítani azon, amit tettünk. Van olyan pillanat, amikor azt tudjuk mondani: teljesen új emberré akarunk változni. Erre sok mindent lehet eszközként felhasználni, lehet tanulni, lehet segítséget kérni. Lehet gyakorlatokat végezni, amelyben szeretnénk régi szokásainktól megszabadulni, és ez nem csak itt a börtönben igaz. Igaz az élet minden területén is, és látjuk, hogy ez nem mindig sikerül. Egy ideig megy, aztán ismét nem. Az evangélium nem ilyenfajta újjászületésről beszélt, hanem arról, hogy az ember felfedezi, nincs más esélye, nincs más lehetősége, Jézust akarja követni. Jézust, akarja követni, aki értünk emberré lett, aki szeret bennünket és ezt a szeretetet akarja megosztani mindenki mással – fogalmazott a főpásztor.

A karácsony is erre figyelmeztet bennünket. Ott van egy kisgyermek kiszolgáltatottan, rászorul az ember segítségére, rászorul szülei segítségére. Ez azt jelenti számunkra, hogy az Isten közel jön hozzánk, ténylegesen van módunk megújulni, újjászületni a gondolkodásunkban, érzelmeinkben, a múltunkban, a viselkedésünkben. Hozzátette: van mód erre, és nem azért, mert én olyan erős, ügyes vagyok, hanem azért, mert Istennek a segítségét, erejét kapom. Felhívta rá a figyelmet, hogy ebben segítenek bennünket az Egyház szentségei, a keresztségben tökéletesen új emberré születünk. A keresztségben Krisztus lelkét kapom meg, a lelkének az erejével Ő működik bennem. Miért fontos ez? Azért, mert nem mindig könnyű megújulni, nem mindig könnyű jónak lenni, nem mindig könnyű az ígéreteimhez ragaszkodni. Sokszor belső feszületséget eredményez, van-e értelme megújulni; többször is akartam, nem sikerült; a többiek nem fogadnak el – millió dolog van, ami ezt a döntést megnehezíti, de megkapjuk Isten lelkét, aki erővel, tudással, bátorsággal, megújulással tölt el bennünket. Van lehetőség helytállni, karácsony ebben akar megerősíteni bennünket. Jézus Krisztus születése azt jelenti számunkra, hogy újjászülethetünk – buzdított az érsek.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria