Keresztény nevelőszülők találkoztak Nyíregyházán

Hazai – 2019. június 3., hétfő | 13:50

A Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény nevelőszülői hálózata tartott lelkinapot május 27-én Nyíregyházán.


A Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Miklós-intézmény nevelőszülői közül csaknem 120 fő jelent meg a lelkinapon május 27-én, melyet Nyíregyházán, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola dísztermében rendeztek meg a gyermekvédelmi központ munkatársai és vezetője, Fényes Zsolt, aki azt is elmondta, hogy ez a mostani alkalom a kötelező továbbképzésen túl lelki feltöltődést is kíván nyújtani a nevelőszülőknek. E hivatást választók számára ez különösen fontos, hiszen a segítő szolgálatokban gyakran jelentkezik a kiégés veszélye.

Nem véletlen tehát, hogy Mosolygó Béla, az intézmény lelkivezetőjének imádsága után a lelkinap meghívott előadója, Pindzsu István kisvárdai segédlelkész épp erről tartott előadást a megjelenteknek. A burnout szindrómát vizsgálva kialakulásának okaira és tüneteire, valamint kezelésének lehetőségeire világított rá egyik előadásában, míg a másikban a családtípusokról és a családon belüli kommunikáció fajtáiról beszélt.

A kommunikáció öt szintjét részletesen tárgyalta: a folyosói csevely, a híradás, a véleménykifejtés és az intim kommunikáció után a legmélyebb kommunikációs szintet emelte ki: amikor érzelmeinken túl a szükségleteinket is szavakba tudjuk önteni.

Az egyházmegye szívében tartott összejövetel célja az volt, hogy a nevelőszülők találkozhassanak egymással, az egy héttel korábbi gyöngyösi kiránduláshoz hasonlóan regenerálódhassanak, valamint hogy ismerkedjenek az intézmény központjával, hiszen a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény 2019. január 1-jétől került a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába.

A nap a Szent Miklós-székesegyházban folytatódott, ahol Papp Tibor főhelynök mutatta be az egyházmegyét és a székesegyházat, majd Szent Liturgiát vezetett Pindzsu István koncelebrálásával.

A prédikációt tartó Papp Tibor az ebben a szolgálatban felismerhető motiváció négy szintjéről elmélkedett. Mindig felteszünk magunknak olyan kérdéseket, melyek alapján döntést hozunk, cselekszünk. A legönzőbb hozzáállást tükrözi a „jó nekem ez?” felvetés, melyben csupán a saját érdekek érvényesülésére koncentrál a cselekvő ember. Ha már úgy fogalmazzuk meg a kérdést, hogy „jó nekem és másoknak is?”, egy hétköznapi humanizmus felé mozdultunk el – mondta a főhelynök.

A kereszténység ott kezdődik, ha akkor is cselekszünk valakinek az érdekében, amikor az számunkra nem feltétlenül jár előnyökkel. „A kereszténység azt jelenti: krisztusiság; úgy fordulok a rám bízottak felé, ahogy Krisztus fordulna felém, ez nyilvánul meg az irgalmas szamaritánus cselekedeteiben: segítek neki, mert rám van szorulva, szüksége van rám” – folytatta Papp Tibor. A mégis-morált érvényesítjük, amikor „krisztusi nevelőszülőnek” állunk: az általában elvártak ellenére mégis megcselekedjük. A legmagasabb motivációs szinten a legrövidebb kérdést kell feltennünk: „Jó ez?” – s ha (minden érdek nélkül) jó, amit teszünk, cselekedeteinkhez Ő erőt ad.

A liturgia végén Fényes Zsolt intézményvezető köszönetét fejezte ki a lelkinapon szolgálatot nyújtóknak, majd közös ebédre invitálta a nevelőszülőket.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria