Két kiállítás nyílik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő munkájáról augusztusban

Hazai – 2019. augusztus 13., kedd | 12:51

Az augusztus 22-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában nyíló kiállítások azt mutatják be, hogyan reagált a kialakult vészhelyzetekre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989-ben és napjainkban.

Menekültek harminc évvel ezelőtt, háborús áldozatok napjainkban: két történelmi pillanat, kétféle válság, ugyanaz a válasz. A Befogadás napja ’89, valamint az Aleppó. Háború. Újjászületés című tárlatok múltat és jelent, elesettet és felkarolót egységben láttatnak.

Befogadás napja ’89

1989 nyarán több tízezer keletnémet menekült érkezett Magyarországra azzal a szándékkal, hogy Ausztrián keresztül minél előbb továbbutazhasson Nyugat-Németországba. A nyugatnémet konzul és a követség első titkára augusztus 13-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségét kérte a menekültek elhelyezéséhez és ellátásához. Az alig fél évvel korábban alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989. augusztus 14-én, az azóta Befogadás napjaként emlegetett napon megnyitotta első táborát a keletnémet menekültek számára. Ez volt az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakciója: három hónapon át 48 600 ember kapott segítséget Magyarországon.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Magyar Nemzeti Múzeum Közös időnk – 1989 kampányához csatlakozva időszaki kiállításon mutatja be a harminc évvel ezelőtti történelmi eseményhez kapcsolódó emlékeit. Az augusztus 22-én 11 órakor nyíló kiállítás szeptember 29-ig lesz megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Aleppó. Háború. Újjászületés

A 2011 óta tartó szíriai polgárháború napjaink egyik legpusztítóbb fegyveres konfliktusa, melyben milliók vesztették életüket, otthonukat vagy testi épségüket. A folyamatos harcok évei nemcsak városokat, de emberi sorsokat is porig romboltak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-ban nagyszabású egészségügyi segélyprogramot indított a szíriai Aleppó háborúban megsemmisített keleti városrészében: az Al-Najrab negyed egyetlen ingyenesen igénybe vehető kórházának méretét és kapacitásait kétszeresére növelte, és mozgó orvosi rendelőt működtet a városon kívüli izolált körzetekben.

Augusztus 14-én, szerdán 18 órakor nyílik az Aleppó. Háború. Újjászületés című, Bielik István Hemző Károly-díjas fotóriporter és Solymári Dániel humanitárius szakember válogatott fényképeiből rendezett tárlat a Párbeszéd Házában, a Faludi Galériában. A szeptember 8-ig tartó kiállítás a szíriai háború borzalmas következményeit és a segítségnyújtás legemberibb pillanatait mutatja be.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria