Kik a mai egyházatyák? – Modern lelkiségi mesterek a „Keleti teológia, bizánci lelkiség” képzésen

Hazai – 2021. április 9., péntek | 11:00

A „Keleti teológia, bizánci lelkiség” képzés második félévének legutóbbi előadására fényes hét szerdáján, április 7-én került sor. Nacsinák Gergely András ortodox pap, vallástörténész a sorozat negyedik előadójaként – a járványhelyzetre tekintettel – otthonából osztotta meg gondolatait.

Nacsinák Gergely András több könyve és fordítása is elérhető, amelyek a keleti lelkiséget, illetve a keleti atyák bölcsességeihez kapcsolódó témaköröket tárgyalják. Ezen az előadáson a vallástörténész a modern keleti lelkiségi mesterek „kincseit” tárta a hallgatóság elé.

A témakört Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Gyurkovics Miklós korábbi előadásai vezették fel, akik a képzés II. félévének nyitányaként ahhoz adtak útmutatót, hogyan is olvassuk a keleti atyák írásait, illetve az egyházatyák maguk miként olvassák a Bibliát.

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy vajon manapság vannak-e még egyházatyák? Kocsis Fülöp metropolita szerint a klasszikus értelemben egyre kevesebben, ám lelki mesterek mindenképpen léteznek, véleménye szerint Nacsinák Gergelyt méltán tekinthetjük annak.

Előadása bevezetőjében a vallástörténész feltette a kérdést: „Honnan számítjuk azt, hogy valaki modern?” Majd hozzátette, azt is érdemes megvizsgálni, kit tekintünk egyáltalán lelkiségi mestereknek. „Kik ők? Szentek, szerzetesek, vagy akár teológusok is beleférnek ebbe a kategóriába?” – A válaszok kiderülnek az előadásból.
Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria