Kiss-Rigó László megyéspüspök megáldotta Ópusztaszer felújított templomát

Hazai – 2020. október 6., kedd | 10:36

A kívül-belül teljesen megújult 95 éves ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya-templomot október 4-én, a templom búcsújához kapcsolódva áldotta meg Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

A főpásztor példaértékűnek nevezte az önkormányzat, az egyházmegye és a plébánia összefogását, amely – miként fogalmazott – az egész település javát szolgálja.

Kiss-Rigó László püspök az egyházmegye nevében köszönetet mondott a magyar kormánynak a templom felújításához nyújtott támogatásért.

A szeged-csanádi megyéspüspök áldást kért a felújítási munkálatokban részt vevőkre, és reményét fejezte ki, hogy a felújított templom a közösség összetartozását erősíti.

Az ünnepi liturgiát követően elhangzott beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a kereszténység nem öncélú, a társadalom érdekében a családok védelmét szolgálja.

Antal Imre, az ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa köszönetét fejezte ki a templom felújításában részt vevők munkájáért.

*

Mivel az Ópusztaszertől pár kilomé­terre fekvő Dóc temploma veszélyes­­sé vált, újat kellett építeni. A munkálatok 1924-ben kezdődtek. A neoromán építészeti stílus kiemelkedő alkotását 1925. október 25-én szentelték fel a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére.

A 95 éves templom most kívül-belül megújult. Augusztus elején megtörtént az épület műszaki átadása. Augusztus 16-án mutatták be az első szentmisét a felújított ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya-templomban.

Antal Imre plébános nyilatkozata szerint az idén 95 éves kegyhelyre ráfért a rekonstrukció, legutóbb 2002-ben végeztek rajta kisebb-nagyobb felújításokat.

A mostani – teljes – felújítás során az épület külső-belső szigetelést kapott, a falakat kívül-belül lefestették, burkolatot cseréltek, modern, biztonságos járólapokat tettek le. Az elhasználódott padokat felújították, fűtéssel látták el, a sekrestyét és a szentélyt padlófűtés teszi komfortosabbá. Az elektromos hálózatot korszerűsítették, új csillárokat és világítótesteket kapott a templom. Napelemes rendszert építettek ki. A bejáratot akadálymentesítették, hogy a mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthető legyen az épület – ismertette az ópusztaszeri plébános.

Bár a kegyhelyet már több mint egy hónapja újra használják, a felújított épületet a templom búcsúünnepén áldották meg.

Forrás: Délmagyar.hu, Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Török János/Delmagyar.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria