Közel 6 millió forint értékű adományt gyűjtöttek össze a szíriai keresztények támogatására Budapesten

Hazai – 2021. szeptember 24., péntek | 13:59

Szeptember 8-án I. József (Jusszef Abszi, Youssef Absi) melkita pátriárka vezette Budapesten, a Szent István-bazilikában a történelmi Szent Liturgiát, melynek perselypénzét a háború sújtotta Szíria keresztényeinek ajánlották föl. A készpénzadományon kívül további összegek is érkeztek.

Korábban a szíriai keresztényeknek gyűjtött első jelentős összeget Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita személyesen vitte el a háború sújtotta országba 2017-ben. Az adakozási kedv nem csökkent, 2018-ban újabb összeget vitt ki a metropolita, 2019-ben pedig Orosz Atanáz miskolci püspök vihetett adományt Aleppóba. Még ebben az évben újabb összeget vitt ki Kocsis Fülöp, akit a magyar görögkatolikusok adományából fölújított templom újraszentelésére hívtak meg.

A görögkatolikusok gyűjtésén túl más felekezetek is többször segítettek már a közel-keleti országnak, a magyar állam pedig a Hungary Helps Programon keresztül nyújtott nekik jelentős segítséget.

A két ország keleti katolikus püspökei között testvéri kapcsolat alakult ki, ennek nagyon szép kifejezése, hogy a melkita pátriárka végezte a Szent István-bazilikában a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetében a bizánci rítusú Szent Liturgiát – hasonlóan az 1938-as világeseményhez.

Mivel a közel-keleti országokban bizonytalan a banki átutalások kimenetele, az adományok legbiztosabb módja a személyes átadás. Így adták át a magyar görögkatolikus püspökök korábban is az adományokat, s ezért határoztak úgy a hierarcha atyák, hogy a történelmi Szent Liturgia perselypénzét is a szíriai testvéreknek ajánlják föl, és a pátriárkán keresztül közvetlenül juttatják el hozzájuk.

Kocsis Fülöp 16560 eurót, azaz 5,8 millió forintot adott át József pátriárkának átvételi elismervény ellenében. (A bazilika perselypénzéből 1 130 000 forint gyűlt össze, a folyószámlára 1 260 000 forint érkezett, a három egyházmegye támogatása összesen 3 000 000 forint, a bazilita atyák adománya 140 000, a bencés rend adománya 170 000 forint.)

A korábbi adományokból templomok, iskolák újultak meg, egészségügyi ellátások, műtétek, menekültek élelmezése és elszállásolása, gyermekek táboroztatása és iskoláztatása valósultak meg.

Az adományozási lehetőségekről ITT találnak információt.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria