Krisztus keresztje szép, erős és örömöt áraszt – Nyíradonyban fogadták a missziós keresztet

Hazai – 2019. szeptember 26., csütörtök | 14:03

A Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban fogadták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét szeptember 23–24-én.

A missziós keresztet a helyi Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola diákjai és pedagógusai köszöntötték. A diákok a kereszt tiszteletére sorfalat álltak, majd műsort adtak. A fogadást vecsernye követte, melyet Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita vezetett. A szertartás megkezdése előtt a főpásztor papi mellkereszt viselésére hatalmazta fel Papp Miklós parókust munkája elismeréseként.

Kocsis Fülöp elmélkedésében arról beszélt, hogy Krisztus keresztjében van a szép élet lehetősége: ha a hiten keresztül tekintünk nehézségeinkre és fájdalmainkra, akkor meglátjuk, hogy milyen szép is a krisztusi élet.

„Nézzük meg jól a keresztet, mert fontos, hogy ez a látvány emlékezetes legyen. Ez a kereszt megmutatja nekünk, hogy az életünkben cipelt teher szép, és valójában a művésznek az alkotása csupán láthatóvá teszi azt, ami az emberi szem számára láthatatlan. Érzékelhetővé teszi azt, amit csak a hitünk tud, hogy Krisztus keresztje szép, erős, örömöt áraszt, de ezt csak a hívő szem látja” – hangsúlyozta az érsek, majd hozzátette: „Ha hittel nézünk keresztjeinkre, akkor fölismerjük, hogy minden, ami fájdalmas, amitől szeretnénk megszabadulni, az valójában az életünknek értéke, ékessége.”

A főpásztor arra is felhívta a figyelmet, hogy bizánci egyház nagyon sok eszközzel segíti a hit látását. A templom a mennyország ikonja, ezért a gyermekeknek itt van a helyük a szertartásokon. Akinek beleivódik a lelkébe saját templomának minden ékessége, mely az Eucharisztián keresztül táplálja egész lényünket, annak láthatóvá válik, hogy Krisztuson keresztül fölragyog az isteni szépség – zárta beszédét Kocsis Fülöp.

Az este Akathisztoszal zárult a Szent Atanáz egyházközségi kórus közreműködésével. Az éjszaka folyamán a hívek egymást váltva virrasztottak a kereszt előtt reggelig.

A missziós kereszt további állomásairól IDE kattintva tájékozódhat.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Dzsuláné Janurik Krisztina, Papp János, Terdik Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria