Külföldi diákokat fogadtak a budapesti Szent Gellért-iskolában

Hazai – 2019. október 29., kedd | 13:17

Katolikus iskolákban tanuló ír és spanyol fiatalok látogattak október 14. és 19. között a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumba, hogy egy héten keresztül a család témakörével foglalkozzanak egy nemzetközi projekt keretében.

Az intézmény 2018-ban csatlakozott ahhoz az Erasmus+ projekthez, melynek keretében a keresztény identitás aktuális, főként a munka és a család világával kapcsolatos kérdéseit vitatják meg 17–18 éves diákokkal.

A két korábbi találkozón, melyeknek a dublini Le Chéile Secondary School, valamint a spanyolországi Jerez de la Fronterában található Centro Salesiano de Enseñanza Manuel Lora Tamayo adott otthont idén januárban és februárban, a Szent Gellért-iskola hat diákja vett részt kísérőtanárokkal együtt.

A magyarországi találkozó során a résztvevők kiállítást készítettek saját családi fotóikból, kiscsoportos beszélgetéseket folytattak két meghívott családdal, valamint a szentendrei skanzenben megismerték a régi magyar paraszti családok hétköznapjait. A hét folyamán sor került közös imádságra, számtalan kulturális (Parlament, Erzsébet-kilátó, Mátyás-templom, sétahajózás) és közösségi programra (táncház, koncert, focimeccs). A legnagyobb lelki élményt a közös szentmise jelentette, ami azért is volt különleges, mert három nyelven zajlott: a főcelebráns spanyolul tartotta a szertartást, az olvasmányok és az énekek azonban angolul és magyarul hangzottak el. „Itt tapasztaltuk meg igazán, hogy olykor közös nyelv nélkül is érthetik egymást a keresztény emberek” – fogalmazott az egyik jelenlévő.

A diákoknak nagy élmény volt nemzetközi csapatban dolgozni a projekthetek során, ugyanakkor a befogadó családok és egy teljesen más kultúra részévé válni. A kötött program után a fiatalok örömmel szerveztek további programokat a vendégeknek, ezzel is erősítve a nemzetközi csapat egységét.

A projektről kiadvány készül, melyben bemutatkozik a három részt vevő iskola, ismertetik a közös keresztény értékeket és ezek gyakorlati hasznát a munka és a család világában, továbbá azokat a jó gyakorlatokat, melyeket a projekt során egymástól tanultak a fiatalok.

A projektről további információ található a Szent Gellért-iskola honlapjának Erasmus+ felületén, valamint az Instagramon, Ourvalues2018 címen.

Forrás: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Fotó: Somogyi Mária; Gundel Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria