Kupolák kerültek a borbányai görögkatolikus templom tetejére

Hazai – 2021. február 22., hétfő | 16:31

Február 19-én illesztették a helyére – egyrészt a harangtoronyra, másrészt a templomhajók kereszteződésénél található központi épületrész fölé – a Nyíregyháza-Borbánya központjában épülő görögkatolikus templom kupoláit.

A harang kupolája 3,14 méter átmérőjű, 1,4 tonna súlyú – a daru 16,21 méter magasban helyezte a torony tetejére. A 3,5 tonna súlyú nagyobb kupola, melynek 5,1 méter az átmérője, 15,32 méteres magasságban foglalta el végleges helyét.

*

A nyíregyháza-borbányai görögkatolikusok harminc éve vágyakoznak saját templom után. 2020 pünkösdjén tartották a majdani templom ünnepélyes alapkőletételét.

A borbányai görögkatolikusok kérését elfogadva Keresztes Szilárd megyéspüspök 1995-ben megalapította a Nyíregyháza-Borbányai Görögkatolikus Egyházközséget.

A templomtelket alkotó kertek megvásárlását követően, 2017-ben kezdődött a közösség templomának tervezése, melynek mintája a 11. században épült bizánci stílusú feldebrői altemplom volt. A terveket Varga Gábor és Szilágyi Tamás építészmérnökök készítették, nagy figyelmet fordítva a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokra is.

A görögkatolikus szertartásnak megfelelően kialakított templom földszinti alapterülete 245, az emeleti részen 81 négyzetméter.

2020 decemberében már álltak a templomfalak: itt gyűlhettek össze a hívek karácsonyi zsolozsmát végezni, kántálni, bár akkor még csupán az ég boltozata borult Nyíregyháza új görögkatolikus templomára. „Nagyon hangulatos volt, (...) mécsesekkel, gyertyákkal bevilágítottuk a teret” – mondta az építkezés elindítója, Janka György, a nyíregyháza-borbányai közösség lelkipásztora.

Hellyel-közzel a tervek szerint halad az építkezés, nagyobb szünetekkel sem kellett megszakítani a folyamatot, s „bár a pandémia miatt nem tudunk szívünk szerint összegyűlni, programokat szervezni, együtt örülünk a templomunknak” – fejezte ki örömét a parókus.

Janka György a munkálatok következő lépéseiről is beszámolt: ablaksor behelyezése a kupolába, végleges tetőlemezelés, csatornázás, a falak külső vakolása, épületgépészet, víz, villany bevezetése, burkolások, falak belső vakolása, a főbejáratnál díszburkolat kialakítása.

A falak díszítő festése és az ikonosztázion elkészítése egyelőre távoli terv, viszont már készülnek a most felhelyezett kupolákra a díszes, aranyozott keresztek és a gömb.

Reményeik szerint az idei karácsonyt már az elkészült templomban ünnepelhetik – mondta a Nyíregyháza-Borbányai Görögkatolikus Egyházközség parókusa.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria