Legyen öröm az iskolakezdés! – Segélyakciót indított a Katolikus Karitász

Hazai – 2019. augusztus 1., csütörtök | 18:52

A Katolikus Karitász „Legyen öröm az iskolakezdés!” címmel segélyakciót indított augusztus 1-jétől. A szervezet célja, hogy az országos összefogás során mintegy hatezer gyermeknek segíthessenek még az iskolakezdés első napjaiban. Az akciót Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója és Fieszl Csaba, a Váci Egyházmegyei Karitász vezetője ismertette a sajtó képviselőivel.

Minden évben sok gyermek megfelelő eszközök, ruházat és tanszerek nélkül kezdi meg az iskolát. Számos család a megélhetés költségeit csökkenti, és kevesebbet költ élelmiszerre, ruhára, vagy nem fizeti be a szolgáltatási számlákat azért, hogy az iskolai költségeket rendezni tudja. Más családok hitelből oldják meg az iskolakezdést, így súlyos terhet jelent számukra a részletek törlesztése, más, a megélhetés szempontjából fontos költség kifizetése pedig bizonytalanná válik.

Az anyagi hátrányok, az éhezés, a nélkülözés, az eszközök hiánya jelentősen befolyásolhatják a diákokat a tanulás során. A szegénység miatt kialakuló szégyenérzet, önbizalomhiány, a szegényes megjelenés, a megfelelő iskolai tanszerek, eszközök hiánya, a rendszertelen és nem minőségi étkezés mind hatással vannak a tanulásra és az iskolai közösségi létre. Ezért nagyon fontos, hogy minden lehetséges módon próbáljuk meg csökkenteni azokat a hátrányokat, amelyek a szegény családok gyermekeit érintik.

Az akciót ismertetve Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy – bár a nyári szünidő még javában tart – sok szülő már most azon gondolkodik, mennyibe fog kerülni az iskolakezdés, és vajon hogyan tudja majd a szükséges forrásokat előteremteni. A legnagyobb kérdés, hogy a szerény anyagi lehetőségek között élő családok tudják-e, illetve miből tudják mindezeket finanszírozni; honnan lesz erre forrás, mit kell nélkülözni azért, hogy a többletkiadásokat fedezni tudják. „A Katolikus Karitász abban szeretne segíteni, hogy minden gyermek egyenlő eséllyel induljon az iskolába” – hangsúlyozta Écsy Gábor.

Mint azt Fieszl Csaba, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, a tizenhat egyházmegyében nyolcszáz csoport és tízezer önkéntes segíti a segélyszervezet munkáját. Ez az akció is több mint adományozás: a szeretetüket is odaajándékozzák, ezért a csoportok általában agapéval egybekötött kis ünnepségen adják át az iskolaszereket. Sok esetben személyesen keresik fel a rászorulókat, ezzel is kifejezve, hogy problémáikkal tudnak hova fordulni. A Váci Egyházmegyében 113 csoport 900 önkéntese készíti el az iskolakezdési csomagokat.

Hogyan lehet csatlakozni az összefogáshoz? A 1356-os adományvonal hívásával – egy hívás 500 forint támogatást jelent –, online adományozással pedig a szervezet honlapján – www.karitasz.hu – keresztül.

A Katolikus Karitász központi bankszámláján is várja az adományokat, „Iskolakezdés” megnevezéssel: Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008.

A Karitász egyházmegyei központjai örömmel fogadnak jó állapotban lévő iskolatáskákat, tornafelszereléseket és a diákok számára szükséges taneszközöket.

És vajon mennyit érnek az adományaink? Egy hívás egy színesceruza-készletet, tíz hívás egy iskolatáskát, míg ezer hívás száz gyermek támogatását segítheti. 25 millió forintból ötezer iskolás támogatása valósulhat meg.

Az adományok eljuttatására, a tanszerek átadására augusztus végén és szeptember elején, az iskolakezdés első napjaiban kerül sor.

A Katolikus Karitász a külhoni magyar településeken is támogatást nyújt a diákoknak: iskolatáskákat, tanszereket visz több kárpátaljai és vajdasági településre.

A szervezet iskolakezdési akciója 2019. augusztus 1-jétől szeptember 15-ig tart. Az ebben az időszakban érkező hívásokat, adományokat az iskolás gyermekek támogatására fordítják.

Écsy Gábor és Fieszl Csaba is mindenkit arra buzdított, hogy adományaikkal segítsék a rászoruló családokat.

Fotó: Merényi Zita

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria