Lelkinapot rendeztek Hegyeshalomban

Hazai – 2019. augusztus 20., kedd | 17:03

„Újuljatok meg lélekben!” mottóval rendezték meg idén a hagyományos nyári lelkinapot Hegyeshalomban. Az augusztus 17-én immár tizenhatodik alkalommal, a helyi Stettni-tó partján tartott esemény elmélkedéseit Kerényi Lajos piarista szerzetes vezette.

A lelkinap zenei szolgálatát az Imperfectum együttes látta el. Az eseményen nagy hangsúlyt fektettek a jövő évben Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) is, melynek részleteit Kálmán Imre, a Győri Egyházmegye NEK-referense, valamint Várkonyi Borbála egyházmegyei asszisztens ismertették.

Az első előadásban Kerényi Lajos reflektált Szent II. János Pál pápa magyar fiatalokhoz szóló beszédére, melyet 1991-es magyarországi apostoli útja során mondott el a budapesti Népstadionban. „Isten szeret benneteket, mert ő maga is fiatal” – idézte a szent pápát Kerényi Lajos. Majd kifejtette, lélekben kell gazdagodnunk, hogy másokat is gazdaggá tegyünk, de ehhez benne kell lennünk a világban, meg kell tanulnunk a világban levést.

Utalt a piarista szerzetes Ferenc pápa ismert idézetére, miszerint szükségünk van a világban élő szentekre, a világban megszentelődő szentekre, akik nem félnek a világban élni. „Nem azt kell kérni, hogy Isten vegye el őket a világtól, hanem azt, hogy tartsa távol őket a gonosztól” – hangsúlyozta Kerényi Lajos. Végül emlékeztetett, a fiatalság alapja a mindig többé levés, Isten pedig szeretné felkínálni nekünk az állandó fiatalodás titkát.

A fiatalság és az öregség a lélektől függ – hangzott el a második előadásban. – A világot meg kell szentelnünk, meg kell fiatalítanunk, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy legyenek eszméink. Az immanens világnézetek, köztük a kommunizmus, éppen az eszméket vette el az emberektől, az éltető eszmék hiányában pedig bekövetkezett a lelki elöregedés.

Európa és a világ nem tud talpra állni az eszmény nélkül, ezt nem szabad tönkre tenni az emberekben – emelte ki Kerényi Lajos, hozzátéve, bár a kommunizmus és a hasonló világnézetek próbálták elrabolni az emberektől Istent, az iránta való természetes vágyat nem lehet kiölni az emberekből, mert ez létünk alapvető igénye.

A közös ebédet szentségimádás követte, melyet Butsy Lajos hegyeshalmi plébános vezetett, az elmélkedésekben szintén lelki megújulásra buzdítva a résztvevőket.

A lelkinapot szentmise zárta Kerényi Lajos és Butsy Lajos koncelebrálásával.

Fotó: Nagy Lajosné Katalin

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria