A lelkipásztorok köznevelési feladatairól tanácskoztak Egerben

Hazai – 2020. február 26., szerda | 9:00

Aktuális feladatokról, missziós lehetőségekről tanácskoztak az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények lelkipásztorai február 20-án az Érseki Papnevelő Intézetben.

Ternyák Csaba érsek köszöntőjében rámutatott a lelkipásztorok azon felelősségére, mellyel a helyi iskolákban folyó hitéleti nevelést és az ahhoz kapcsolódó programokat koordinálják. Ezt követően a gyermekvédelemről hallottak előadást a jelenlévők.

Novák István, a Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Középiskola főigazgatója a gyermekvédelemmel kapcsolatos szemléletről a Szent István Televízió kérdésére úgy fogalmazott: nem csupán az a feladat, hogy bizonyos bűncselekményektől megóvják a növendékeket vagy hogy az áldozatok segítséget kapjanak. Egy sokkal tágabb körű folyamatról van szó, melyben az Egyháznak az a feladata, hogy az intézményekben zéró toleranciát gyakoroljon minden káros megnyilvánulással szemben.

A hatékony munkához diákok, szülők és pedagógusok szoros együttműködésére, valódi közösségre van szükség. A közösségépítésről, a szülők megszólításának lehetséges módszereiről Szőke Gábor iskolalelkész osztotta meg tapasztalatait. Úgy fogalmazott: a gyermeken keresztül is fel lehet nyitni a felnőttek szemét a lelki élet felé.

Minden évben van egy közös cél, egy mottó, amit valamennyi, az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő intézmény beépít a nevelési programjába. Idén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra irányul a figyelem.

Lóczi Tamás, az Egri Főegyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának alelnöke a missziós kereszt országjárása kapcsán elmondta: ezek az alkalmak lehetőséget kínálnak a lelkipásztoroknak és az iskoláknak is, hogy kivegyék részüket a készületből.

A missziós lehetőségek mellett az aktuális törvényi, jogszabályi változásokról is tájékoztatást kaptak a tanácskozás résztvevői.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria