Lezárult a Máltai Szeretetszolgálat határon átnyúló, tízezer embert érintő egészségügyi programja

Hazai – 2021. április 1., csütörtök | 10:37

Közel tízezer ember átfogó ingyenes szűrővizsgálatát végezte el Magyarországon és Romániában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy az Országos Kórházi Főigazgatósággal közös programja keretében. Ezenfelül egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásokat, elsősegély-képzéseket, szakemberek és laikus segítők számára szervezett workshopokat is tartottak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Országos Kórházi Főigazgatóság (korábban ÁEEK) közös programja az egészségügyi szakmai tudás gyarapítása és a határon átnyúló együttműködések kialakítása mellett a lakosság betegségmegelőző szemléletének erősítését, az elsősegélynyújtási ismeretek széles körű átadását és az otthoni ápolás támogatását tűzte ki céljául.

A program során Magyarországon, illetve Románia főképp magyarok lakta területein közel tízezer hátrányos helyzetű ember ingyenes, komplex egészségügyi szűrését végezték el. Ezek közt volt belgyógyászati, szemészeti, ortopédiai és tüdőszűrés is.

A vizsgálatok adataiból egészségügyi problématérkép készült, amely segíthet a szakembereknek a további egészségmegőrző programok tervezésében és hosszú távú prevenciós stratégia kialakításában.

A szűrővizsgálatok mellett a betegségmegelőzést szolgálták a középiskolákban, városi és intézményi rendezvényeken tartott egészségügyi előadások, workshopok is; továbbá elsősegély-tanfolyamokat és egészségügyi előadásokat tartottak laikusoknak, rendvédelmi és szociális szakembereknek.

Hazai és romániai jó gyakorlatokat gyűjtöttek az egészségügy és idősgondozás területéről, valamint konferenciákon, tanulmányutak keretében és szakmai műhelyek alkalmával osztották meg tapasztalataikat egymással magyar és határon túli szakemberek.

Teljesen megújult a Máltai Szeretetszolgálat WebNővér honlapja is, amely az otthonápoláshoz nyújt gyakorlati segítséget.

Már a hároméves projekt idején hasznosultak a megszerzett tapasztalatok. A gyermekszemészeti szűrések gyakorlatait a karitatív szervezet hazai finanszírozásból elindított gyermekszemészeti szűrőbuszán is alkalmazták, amely a leghátrányosabb helyzetű településeken végzi segítő munkáját. A szűrővizsgálatok során szerzett szervezési, lebonyolítási és egészségügyi tapasztalatokat a segélyszervezet munkatársai a koronavírus-járvány elleni védekezés területein is hasznosítják.

„A magyarországi szakmai tudás gyarapodásának elősegítése az egészségügy területén a Kárpát-medence szomszédos országaival együttműködésben végrehajtott egészségfejlesztő programok által” című projekt 985 millió 900 ezer forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria