Lezárult a tanév az egri szemináriumban

Hazai – 2020. június 19., péntek | 16:40

Tanévzáró ünnepséget tartottak az Egri Érseki Papnevelő Intézet, valamint a Redemptoris Mater Missziós Szeminárium elöljárói és hallgatói számára június 18-án az egri szemináriumban.

Köszöntőjében Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora rámutatott az elmúlt hónapok rendkívüliségére. „Nyilvánvaló, hogy a koronavírussal nincs itt a világvége, de jó lenne, ha vége lenne annak a világnak, annak az életformának, amit eddig éltek az emberek. Meg kellene változnunk, meg kellene térnünk. Többek szerint komoly figyelmeztetés ez a gőgös ember számára, mert kimondatlanul is tanítja, nem mi vagyunk a világ urai, életünk és halálunk a teremtő Istentől függ” – fogalmazott a rektor.

Köszöntője végén ünnepélyesen átadta a hatodéves, szentelés előtt álló hallgatók diplomáját. Idén négy diakónust szentelnek pappá az Egri Főegyházmegye szolgálatára, ezzel 194-re nő az itt szolgálatot teljesítő lelkipásztorok száma.

Buda Péter, az Egri Érseki Papnevelő Intézet rektora 25 éve tanítja, neveli a jövő papságát. Teológiai tanári feladata mellett hat évig prefektusként, 2013-tól pedig rektorként koordinálja az intézmény és a benne élők mindennapjait. Szolgálatának elismeréseként Pro Seminario Agriensi emlékérmet kapott a hittudományi főiskola rektorától.

Csizmadia István teológiai tanár pedig harmincéves tanári szolgálata elismeréseként vehetett át ajándékot a rektortól.

Az ünnepség ezt követően a szeminárium kápolnájában folytatódott, ahol Ternyák Csaba érsek az elmúlt néhány hónap nehézségeiről szólva rámutatott, hogy Isten a rosszat is arra használja, hogy bennünket a jóra sarkalljon.

Minden próbatétel alkalom lehet arra, hogy hitünkben is megerősödjünk. A legnagyobb rosszból, Jézus szenvedéséből és kereszthalálából hatalmas kegyelem fakadt számunkra. A Mindenható Istennek ezt a gondviselő szeretetét kell hirdetnünk minden ember felé. A kispapokat Ternyák Csaba arra biztatta, hogy maradjanak meg egész életükben abban a hivatásban, amelyre mindannyiukat meghívta az Úr.

Az ünnepség szentségimádással zárult.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria