Lóháton érkeznek a zarándokok Szent László ünnepén Mátraverebély-Szentkútra

Hazai – 2021. június 22., kedd | 9:51

A lovas zarándoklat Mátraverebély-Szentkút egyik leglátványosabb eseménye, ráadásul a lovasoknak olyan lelki élmény, amely a lóval való közös, olykor viszontagságos vándorlásról szól. Június 27-én lóháton, fogatokkal, szamarakkal, huszáröltözetben érkeznek a zarándokok a nemzeti kegyhelyre, hogy Szent László ünnepén áldást kérjenek állataikra, tevékenységükre.

Mátraverebély-Szentkút évente 200 ezer zarándokot fogad az ország minden részéről. A buszos, autós vagy gyalogos zarándoklatok mind más élményt, tapasztalatot nyújtanak a látogatóknak, ahogy a lovas búcsú is, amely a nemzeti kegyhely egyik legkülönlegesebb eseménye, és nemcsak a látvány miatt. Az ideérkezők útja ugyanis ilyenkor nemcsak önmagukról szól, hanem hűséges társukról, annak szükségleteiről, olykor zabolátlanságáról is.

„A gyalogos vagy lovas zarándoklat önmagában is egy lelki élmény, hiszen a Jóisten áldása van rajta. Hozzánk egészen messziről is eljönnek zarándokok, akár negyven-ötven kilométert is gyalogolnak vagy lovagolnak. A fizikum és a szellem igénybevétele pedig már önmagában gyümölcsöt terem. Gondoljunk csak az El Caminóra, mennyien járnak oda lelki elmélyülésért” – mondta Orosz Lóránt kegyhelyigazgató.

A június 27-i búcsúra közel ötven zarándok érkezik lóháton. Többnyire 50-60 kilométeres körzetből: a Karancsból, a Jászságból, Szécsényből, Pásztóról lovagolnak az út elején tett személyes felajánlásért és az áldásért.

A közös bevonulás után a 11 órai szentmisét Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be, aki a szertartás végén Szent László ereklyéjével megáldja a jelenlévőket.

További információ: www.szentkut.hu

Forrás és fotó: Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria