Ma is buzdít és a jövő felé mutat – Kiállítás nyílt Győrben II. János Pál látogatásáról

Hazai – 2021. szeptember 15., szerda | 11:25

„Az emlékezés a múltra irányul, hogy bevilágítsa a jelent és megmutassa a jövőt” mottó jegyében rendeztek kiállítást Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtti győri látogatásáról a Triangulum Galériában. A Christus spes nostra című időszaki tárlatot Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg szeptember 14-én.

Szent II. János Pál pápa 1996. szeptember 6-án Pannonhalmán, 7-én Győrben tett látogatást a magyar honfoglalás 1100. évfordulója és a Pannonhalmi Főapátság alapításának 1000. évfordulója alkalmából.

1996-ban a Kisalföld hasábjain Pápai Lajos akkori megyéspüspök úgy fogalmazott, hogy a pápalátogatás egyedülálló esemény a csaknem ezeréves Győri Egyházmegye történetében. Az egyházmegye története során rengeteg hitet erősítő, lelket formáló eseménnyel büszkélkedhetett, de az apostoli látogatáshoz hasonló élménnyel korábban nem ajándékozta meg a híveket a Szentatya, a messzi zarándok. Ennek a huszonöt éve történt, egyedülálló eseménynek állít most emléket a Győri Egyházmegye, összegyűjtve és a városlakók elé tárva a találkozás napjának emlékeit.

A Szentatya reggel érkezett Győrbe Pannonhalmáról. Elsőként a Püspökvárban találkozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival. Ezután fogadta Horn Gyulát, Magyarország akkori miniszterelnökét.

A szentmisének a győri Ipari Park akkor még puszta területe adott helyet. Itt állították fel a Czigány Tamás tervezte oltárt, és helyzeték el Cziráki Lajos festőművész oltárképét. A mintegy százötvenezer hívőt a szokatlan szeptember eleji hideg és viharos szél sem riasztotta el.

A délutáni program a székesegyházban folytatódott, ahol a Szentatya családias légkörben találkozott az egyházmegye papságával és a hívek képviselőivel. Végül a helikopter a Duna partjáról vitte el Győrből II. János Pált.

Ezeket az eseményeket idézi fel képekkel, az elhangzott beszédekből kiemelt részletekkel, tárgyi emlékekkel a most megnyílt kiállítás. Egy rövidfilmben megszólal és személyes emlékeiről mesél Pápai Lajos püspök, valamint a pápalátogatást előkészítő iroda papi szervezője, Egresits Ferenc. Veres András, aki akkoriban Rómában a Pápai Magyar Intézet rektora volt, a Duna Televízió közvetítésén keresztül követte a győri eseményeket; a filmben rövid áttekintést ad Szent II. János Pál életművéről.

Célunk a látogatás nyújtotta lelki élmény megerősítése. Annak a lelki élménynek, amelyet huszonöt évvel ezelőtt kaptak mindazok, akik a találkozás részesei voltak. Szeretném, ha a győriek megnéznék a városunk életének ezen kiemelkedő eseményét dokumentáló Christus spes nostra tárlatot – mondta el a megnyitón a Szent László Látogatóközpont szándékát Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Hangsúlyozta, mennyire fontos visszaemlékezni, hiszen „az élmény ma is buzdít és a jövő felé mutat”.

A megnyitón részt vett Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök, valamint a lengyel–magyar barátság jegyében Katarzyna Ratajczak-Sowa, a magyarországi lengyel nagykövetség munkatársa, a politikai-közgazdasági osztály vezetője.

Katarzyna Ratajczak-Sowa kifejezte örömét, hogy a szent pápa ilyen különleges helyet foglal el a magyarok szívében. Felelevenítette II. János Pál és Magyarország közös történetének kiemelkedő pontjait, így Karol Wojtyła máriapócsi és a kabai cukorgyárban dolgozó lengyel munkásoknál tett látogatását. Megemlékezett magyar nagyjaink boldoggá- és szenttéavatási ünnepeiről, kezdve Apor Vilmossal, Romzsa Tódoron és a kassai vértanúkon át Hedvigig és Kingáig.

Szent II. János Pál számomra személyes példa is. Arra tanít, hogy vigyük közelebb az emberekhez Krisztust. És segít nekem, hogy építsük együtt a hidakat a lengyel–magyar barátság erősítésére – mondta Katarzyna Ratajczak-Sowa.

Pápai Lajos püspök felidézte, hogy a pápalátogatás előtt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapáttal látogatást tettek Rómában a Szentatyánál. „Bár a kérdéseket Stanisław Dziwisz, a pápa személyi titkára tette fel, tudtuk, hogy ezek az ő kérdései. Kérdései és megszólalásai mutatták, mennyire jól ismeri országunkat, és megemlékezett a lengyel–magyar barátságról is” – idézte fel a huszonöt évvel ezelőtti eseményeket az akkori főpásztor.

Arról is beszélt a püspök, hogy II. János Pálon mindig látszott, hogy különösen szereti a magyarokat. A nyugalmazott főpásztor azt is elmondta, hogy vasárnap ott volt Varsóban Stefan Wyszyński bíboros boldoggá avatásán. „Jó volt ott magyarnak lenni, és hallani, hogy megemlékeznek a budapesti eseményekről.”

Pápai Lajos felidézte, milyen erős szél fújt és milyen metszően hideg volt 1996-ban a mise helyszínén. „A Szentatya ezt is felhasználta, és azt fogalmazta meg, bárcsak a Szentlélek vihara ilyen erővel átjárná Magyarországot. Nekünk pedig öröm volt ott lenni a hideg ellenére is. Szent II. János Pál kisugárzása átsegítette az embert a fizikai nehézségeken.”

Pápai Lajos a pápalátogatás jelentőségéről szólva megállapította, hogy II. János Pál ittléte lendületet adott a rendszerváltás folytatásához. „Az első években sok minden elindult, iskolák, szerzetesrendek kezdtek újra működni. A lelkesedés vitt előre mindent. Aztán szembenéztünk a mindennapi problémákkal, és meg kellett értenünk, hogy az igazi változás nem a külsőben kell hogy történjen, a belsőből kell jönnie. Felálltak intézmények, minden adva volt, rajtunk állt, hogy ezzel élünk-e. Erre hívta fel a figyelmet a Szentatya, és erre emlékeztet minket a kiállítás” – fogalmazott a rövidfilmben a püspök. Felidézte: a pápa „komoly fájdalmakkal küzdött ekkor, de betegen is tudatosan meg akart jelenni az emberek között. A szenvedéssel másoknak akart példát mutatni. Krisztussal, Krisztusért és az Egyházért vállalt minden nehézséget”.

A Christus spes nostra című fotó- és emlékkiállítás teljes képet nyújt a győri apostoli látogatás eseményeiről.

Az első teremben a tablók időrendi sorrendben mutatják be Szent II. János Pál második magyarországi útjának helyszíneit, főbb mozzanatait, és a Szentatya elhangzott beszédeiből válogatott részletek segítik az emlékezést. A kiállítótér installációja megidézi a győri pápai szentmise helyszínét.

A második teremben tekinthető meg a látogatást összefoglaló rövidfilm. Archív felvételek mellett tárgyi emlékeket is látunk, a Győri Egyházmegye és Egresits Ferenc atya felajánlásából.

A fényképanyagot a Győri Egyházmegye és a Kisalföld napilap bocsátotta rendelkezésre. A kiállításon zenei aláfestésként a Schola Hungarica Ave spes nostra című felvétele hallható, reflektálva a pápa győri szentmiséjére.

A Christus spes nostra című tárlat október 17-ig tekinthető meg a Triangulum Galériában (9021 Győr, Gutenberg tér 2.).

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria