Mádl Dalma kapta a Szent Erzsébet rózsája-díjat

Hazai – 2007. november 19., hétfő | 14:56

A díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat kezdeményezésére 1999-ben alapította az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére és a díjazott személyes példájának felmutatására.

A díj odaítélésének indoklása kifejti: Dalma asszony évtizedek óta figyelmet fordít az elesettekre, férje köztársasági elnöki hivatalba lépése után pedig karitatív tevékenysége megsokszorozódott, számos egyéni program keretében is támogatta a rászorulókat segítő civil és egyházi törekvéseket. Jószolgálati munkái közül kiemelkedik a Katolikus Karitásszal közös segítségnyújtás, például közlekedési balesetek vagy árvizek esetén. Számtalan rászorulókat segítő rendezvényen vett részt, figyelemmel kísérte a hazai kisebbségek, idősek, értelmileg vagy más tekintetben sérült gyermekek, hajléktalanok sorsát – a szervezésen túl gyakran a rendezvények fővédnökségét is vállalva. 2006-ban alapítványt hozott létre „Istenadta Tehetség” névvel. Az alapítvány kistelepülések hátrányos helyzetű tehetséges fiataljainak középiskolai továbbtanulását támogatja – említi meg az indoklás.

Dalma asszony a kitüntetés átvétele után néhány mondatban szólt az egybegyűltekhez: A feladatunk itt a földön az, hogy szolgáljunk. Szolgáljuk Istent, a nemzetet és embertársainkat. Ezt a szolgálatot mindannyian megpróbáljuk jól-rosszul végezni. Ezért a rózsát az ő nevükben is külön köszönöm.

Beszédét azzal folytatta, hogy nemrég a bambergi székesegyházban járva – amely szintén emlékeket őriz Szent Erzsébetről – egy feliratot talált, amelyen ez állt: „Az utolsó ítéletkor nem azt fogod kérdezni tőlem: 'Csináltál karriert?' 'Volt-e házad?' Nem azt fogod kérdezni: 'Mercédesszel jártál?' 'Mennyi pénzed volt a bankszámládon?' Nem azt kérdezed: 'Hogyhogy nem lettél hős?' 'Miért nem lettél szent?' Csak egyet fogsz tőlem kérdezni: 'Mit tettél az életedben?' És ez a kérdésed mond ítéletet rólam.” Mádl Dalma hozzátette: „Szent Erzsébet nyugodtan fogadhatta a kérdést. És mi?”

* * *

A Szent Erzsébet rózsája-díj, egy 95 mm átmérőjű bronz emlékérem, Pálffy Katalin szobrászművész munkája. Előoldalán rózsát ábrázol, hátoldalán a következő felirat olvasható: „Szent Erzsébet rózsája díj – Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”.

A korábbi évek díjazottjai:

2006 – Gombás Istvánné, a szenvedélybetegek gyógyulásáért kifejtett fáradhatatlan és önzetlen tevékenységéért
2005 – Meszlényi László és Meszlényiné Bükkösi Gabriella, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat és a Katolikus Karitász önkéntes munkatársai
2004 – Kurucz Béláné, a kiskunfélegyházai Szent István plébánia karitászcsoportjának alapítótagja
2003 – Fábián Zsuzsanna, az Egri Főegyházmegyei Karitász munkatársa
2002 – Halász Tiborné, a Krízis Iroda vezetője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat debreceni csoportjából
2001 – Győrvári Edit, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Családsegítő Szolgálatának munkatársa
2000 – Matt Jánosné, a pécsi pálos templom karitászcsoportjának vezetője

Magyar Kurír

Képek: Török Viktória, www.szpma.hu