Magyar miseboradományt indítottak Ukrajnába lengyel közvetítéssel

Hazai – 2022. május 30., hétfő | 17:33

A Budapesti Lengyel Személyi Plébániáról útjára indították május 30-án délben a Katolikus Karitász közvetítésével összegyűjtött 490 liternyi palackozott miseboradományt, melyet az Egri Főegyházmegye, a Veszprémi Főegyházmegye és a Pannonhalmi Főapátság adományozott az ukrajnai római katolikus és görögkatolikus egyházaknak.

Az adomány a magyarországi Katolikus Karitász közvetítésével jut el Lengyelországba, ahonnan a Lengyel Karitász szállítja tovább Ukrajnába. Az eseményen felszólalt Rónayné Slaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója. A szállítmányt a Külügyminisztérium részéről Érszegi Márk juttatja el Lengyelországba Szesztay Ádám wrocławi magyar alkonzullal együtt. Az eseményen jelen volt Felföldi Mária, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke.

Rónayné Slaba Ewa kifejezte örömét, hogy a Budapesti Lengyel Személyi Plébánia, azaz a Mindenkor Segítő Szűz Mária-templom plébánosával, Krzysztof Grzelakkal együtt a házigazdái lehetnek az eseménynek, és hogy „a lengyel–magyar kapcsolat, ami eddig nagyon gyönyörűen működött, most is működik, és ennek a tanúi vagyunk”. A második világháború után született nemzedék tagjaként soha nem gondolta volna, hogy át kell élnie a háborút, ami a lengyel és a magyar határon túl ártatlan embereket érint. Hangsúlyozta, a segítségnyújtásnak ereje van. „Lengyelek és magyarok mindig össze tudtunk fogni, együtt segítünk azoknak, akik a háborúban élnek, vagy menekülnek Magyarországra és Lengyelországba.”

Soltész Miklós elmondta, a háborúnak súlyos következményei vannak, a pusztítás menekülthullámmal, gazdasági bajokkal jár együtt. De vannak a háborúnak olyan következményei is, amelyekre nem is gondolunk: kiemelt terület ezek közül a hit. A Magyarországra menekült ukrán családok hitéletének támogatásán túl „fontos az is, hogy amikor kereskedelmi útvonalak bezárulnak, akkor nem elég élelmiszert, ruházatot és gyógyszert szállítani, hanem a hitélethez szükséges dolgokat is el kell juttatni Ukrajnába”. Ilyen a misebor, melyet a Veszprémi és az Egri Főegyházmegye, valamint a Pannonhalmi Főapátság ajánlott fel.

Az államtitkár hangsúlyozta, ha „a lengyel barátainkkal vita is van, mi nem vagyunk hajlandóak továbbra sem fegyvert és katonát szállítani, így bekapcsolódni a háborúba; de hajlandóak vagyunk minden olyan együttműködésre és segítségnyújtásra, ami akár a Magyarországra menekült ukrán családokat, akár a Kárpátalján, Belső-Ukrajnában élő családokat támogatja”.

Beszéde végén megköszönte Szesztay Ádámnak és Érszegi Márknak, hogy a szállítást vállalják, majd utóbbinak ünnepélyesen átnyújtotta a megbízólevelet.

Écsy Gábor elmondta, a Katolikus Karitász közel száz napja végzi a szolgálatot a menekültek ügyében a határ mellett, Barabáson. Továbbá jelentős segítséget nyújtanak azzal, hogy tartós élelmiszert szállítanak Kárpátaljára, ami onnan eljut Ukrajna belsejébe is. A BOK-csarnokban a karitatív szervezetekkel együtt segítséget nyújtanak a vonattal érkező menekülteknek. Támogatják a letelepedni szándékozókat és azokat, akik hosszú ideig itt tartózkodnak, akár a gyermekek taníttatásával vagy nyári táboroztatásával is.

„Most egy különleges segítségnyújtásnak vagyunk tanúi – fogalmazott. – Tárgyi segítség a miseboradomány, de a lélek épülését szolgálja, hiszen (a Szentatyát idézve) »ha nem ünnepeljük az eucharisztiát, akkor nem tudnánk élni, akkor keresztény életünk elhalna«. Fontos ez az adomány a szentmise bemutatásához, mivel Ukrajnában a háborús körülmények között sokkal nehezebb a beszerzése. Nyilvánvalóan kevés a mi adományunk, de Krisztusnak szüksége van erre a kevésre.” Kiemelte, az Úr a mindennapi életben jó szándékot, nyitott szívet kér tőlünk. Az elmúlt hónapokban ez a jó szándék, nyitott szív megmutatkozott a magyar emberekben.

Écsy Gábor, miután megköszönte az főegyházmegyéknek és a főapátságnak, valamint a szállítóknak a segítségnyújtást, megáldotta a borszállítmányt, mely Lengyelországon keresztül jut el Ukrajnába.

Szerző: Vámossy Erzsébet

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria