Magyar Szabadságért díjat kapott Beer Miklós püspök

Hazai – 2019. július 9., kedd | 10:01

Magyar Szabadságért díjjal tüntette ki a gödöllői Magyar Szabadság Napja Alapítvány Beer Miklós váci megyéspüspököt. Az elismerés átadására június 29-én, szombaton került sor Gödöllőn.

Minden év június utolsó szombatján emlékezünk meg arról, hogy a szovjet csapatok kivonultak hazánkból és Magyarország visszanyerte függetlenségét. 2000-ben az országgyűlés törvényt alkotott, hogy ez a nap a magyar szabadság napja legyen. A Magyar Szabadságért díjat a Magyar Szabadság Napja Alapítvány 2000-ben alapította; minden évben olyan emberek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarságtudat, kultúránk megőrzéséhez, és munkájukkal példát mutatnak.

Idén Beer Miklós váci megyéspüspök mellett Roszík Gábor evangélikus lelkésznek is odaítélte a kuratórium a díjat. Roszík Gábor gödöllői lakos, a rendszerváltó politikusok egyike, az Magyar Demokrata Fórum (MDF) alapító tagja.

Benedek Kriszta előadóművész, az ünnepi műsor vezetőjének bevezetője után Gémesi György polgármester köszöntötte a közönséget, majd a színpadra hívta a kitüntetetteket, és átadta nekik a díjat.

A polgármester idézte Beer Miklós szavait: „Kereszténynek lenni annyit jelent, hogy úgy akarok élni, ahogy Jézus Krisztus élt.” Laudációjában Benedek Kriszta kiemelte: Beer Miklós soha sem szűnik hangsúlyozni: a hitünk arra kötelez minket, hogy azt ne csak a templomban, de mindig megéljük és megvalljuk. A püspök ennek tudatában rendszeresen megnyilatkozik a világról és az Egyházról, annak erényeiről és hibáiról egyaránt. Saját életével, püspöki szolgálatával is arra tanít, hogy keresztényként elöl kell járnunk, nem várhatjuk másoktól a megoldást a szegények és szenvedők gondjaira. Az Úristen egymásra bízott bennünket; valamennyien testvérek vagyunk.

A kitüntetések átadása után az ünnepi műsor az Urban Verbunk együttes Kötéltánc című táncjátékával folytatódott, majd a hagyományos tűzijátékkal zárult.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Gödöllő Város Önkormányzata Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria