Magyarország támogatásával épült templomot adtak át Irakban

Hazai – 2019. május 17., péntek | 19:14

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára május 15-én az iraki Kurdisztánban tett látogatást, amely során a program segítségével felépült, az asszír keleti egyházhoz tartozó Szent György-templom átadásán is részt vett.

Az eseményen több más asszír keresztény egyházi vezető mellett megjelent az asszír keleti egyházfő, III. György pátriárka is.

Azbej Tristan a világ minden tájáról összegyűlt asszír keresztény elöljárókkal kapcsolatban úgy vélte, megjelenésük egyben a visszatérés üzenetét is közvetíti az elűzött hívek felé.

A szerdán átadott templommal kapcsolatban hozzáfűzte, hogy az építési költségek nem érték el a félmillió eurót.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy az üldöztetések miatt mára az iraki alapítású felekezet nagyobb része külföldön él. Hozzátette azonban, hogy a közösség tagjai szeretnének hazatérni, és a Hungary Helps program, amely felelősnek érzi magát a világ legüldözöttebb vallási csoportjának, a keresztényeknek a támogatásáért, ebben kíván nekik segíteni.

Hangsúlyozta, hogy az itt élő keresztények nemcsak a terroristák pusztítását szenvedték el, hanem a világ közömbösségét is: úgy érzik, cserbenhagyták őket, és különösen hálásak Magyarországnak és a magyar népnek a segítségért, amelyet reménykeltőnek neveztek.

Az államtitkár a nap folyamán meglátogatta a Szűz Máriáról elnevezett erbíli iskolát is, amely az iraki káld katolikus egyháznak nyújtott állami segélyből és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adományaiból épült. Az iskola diákjai – keresztények és nem keresztények egyaránt – nagyrészt Moszulból és a Ninivei-fennsíkról érkezett belső menekültek.

Azbej Tristan a tanintézménnyel kapcsolatban elmondta, Magyarország ezzel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a gyermekes családok a térségben maradjanak, és azok, akik korábban elmenekültek, visszatérhessenek ide.

Látogatása során az államtitkár találkozik az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezető képviselőivel is, akikkel közös iraki programok kezdéséről fog tárgyalni.

A Hungary Helps és a USAID decemberben állapodott meg az iraki üldözött vallási csoportok megsegítéséről. Elkötelezettségüket május 13-i találkozójuk során Donald Trump amerikai elnök is méltatta Orbán Viktornak, továbbá elismeréssel szólt Magyarországnak az üldözött keresztények megsegítése érdekében tett erőfeszítéseiről is.

Forrás: MTI

Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria