Magyarország új apostoli nunciusa átadta megbízólevelét Veres András püspöknek, az MKPK elnökének

Hazai – 2022. október 7., péntek | 13:16

Október 7-én, pénteken délben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) székhelyén adta át megbízólevelét Mons. Michael Wallace Banach apostoli nuncius, az Apostoli Szentszék új budapesti nagykövete Veres András győri megyéspüspöknek, az MKPK elnökének. Az eseményen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, és Tóth Tamás, az MKPK titkára.

Michael Wallace Banach elmondta, milyen szép, ahogyan az Úr felkészít egy hosszabb megbízatásra: a jezsuiták Szent Keresztről elnevezett egyetemén tanult az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig éppen szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén adta át megbízólevelét Novák Katalin köztársasági elnöknek.

Jelnek érzi azt is, hogy fontos számára a máriás lelkiség, püspöki címerében is Szűz Mária alakja látható, és most, Rózsafüzér Királynője ünnepén adja át megbízólevelét Veres András püspöknek.

Ferenc pápa 2022. május 3-án nevezte ki Excellenciás és Főtisztelendő Michael Wallace Banach memphisi címzetes érseket Magyarország apostoli nunciusává.

Őexcellenciája Mons. Michael Wallace Banach, Memphis címzetes érseke 1962. november 19-én született Worcesterben (Massachusetts állam, USA). 1988. július 2-án szentelték pappá a worcesteri egyházmegye szolgálatára.

1994-ben szerzett kánonjogi doktorátust, és miután végzett a Vatikáni Diplomáciai Akadémián, a Szentszék szolgálatába lépett. 1994-től 2007-ig Bolívia, majd Nigéria pápai képviseletein dolgozott, valamint a Szentszék Államtitkárságán az államközi kapcsolatok szekciójában. 2007 és 2013 között a Szentszék állandó megfigyelője volt az Egyesült Nemzetek Szervezete Bécsi Hivatalában és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezeténél (UNIDO). Egyidejűleg a Szentszék képviselője volt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél (IAEA), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (OSCE) és az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetnél (CTBTO).

2013. február 22-én Memphis címzetes érsekévé nevezték ki, és Pápua Új-Guinea apostoli nunciusává, majd 2013. május 18-án a Salamon-szigetek apostoli nunciusává is. 2016. március 19-én Szenegál apostoli nunciusává nevezték ki, és apostoli küldöttnek Mauritániába. 2016. július 9-én a Zöld-foki Köztársaság apostoli nunciusává is kinevezték. 2016. augusztus 22-én nevezték ki apostoli nunciussá Bissau-Guineába. 2017. május 13-án apostoli nunciussá nevezték ki Mauritániába.

Anyanyelve (angol) mellett beszél olaszul, franciául, lengyelül és spanyolul.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria