Manuel Nin athéni püspök is tanítani fog a Szent Atanáz Főiskolán

Hazai – 2021. július 29., csütörtök | 14:27

Manuel Nin püspök, athéni görögkatolikus exarcha a 2021/22-es tanévtől a nyíregyházi főiskola posztgraduális képzésén fog oktatni.

„Amikor szóba kerül a latin és a görög patrológia, olykor elfelejtődik az úgynevezett »keleti patrológia«, mely azokat az ókeresztény iratokat öleli fel, amelyek szír, kopt, etióp, örmény és arab nyelven íródtak.

Ezek a teológiai alkotások a keresztény világ fontos és rendkívül sajátos hagyatékát képezik, mivel irodalmi gazdagságuk által egyedi módon fejezik ki a keresztény hittételeket. A keleti patrológia tanulmányozása által teljesen sajátos, olyan gazdag szimbolikájú teológiai szövegekbe nyerhetünk bepillantást, melyek által Isten titkainak mélységes szépsége különleges módon kápráztatja el ezen iratok értelmezőit. A keleti patrológia tanulmányozása bőségesen terem lelki gyümölcsöket, másrészt a keresztényellenes törekvések viharában lelkiismereti kötelességünk ápolni és továbbadni a szentatyák hagyatékát.

Ezért a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola posztgraduális képzését nemcsak a teológusoknak ajánlom, hanem mindazoknak, akik a kereszténység gyökereit kívánják felfedezni, élő hittel továbbadni és megőrizni. Örömmel veszek részt a főiskola megújult képzésében, és szeretettel várom a találkozás kölcsönösen gazdagító örömét” – osztotta meg gondolatait Manuel Nin püspök a képzésről.

A főiskola posztgraduális képzéseire 2021. augusztus 11-ig lehet jelentkezni. A képzés menüpont alatt bővebb tájékoztatás olvasható, valamint a jelentkezési lap is letölthető.

*

A katalán származású Manel (Manuel) Nin i Güell OSB 1956-ban született Spanyolországban, Tarragona tartományban. A montserrati bencés apátságban kezdte meg jelöltidejét 1975-ben. Római tanulmányok után keleti keresztény liturgikát és patrisztikát oktatott a montserrati teológián. 1994-ben lett a Keleti Egyházak Kongregációjának munkatársa. 1996-ban döntött a papi hivatás mellett, 1998-ban szentelték pappá; 1999-ben Boutros Mouallem melkita érsek archimandritává nevezte ki. Ferenc pápa 2016-ban a Görögkatolikus Egyház apostoli exarchájává emelte.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Wikipédia

Fotó (archív): Miskolci Egyházmegye; Manuel Nin/Twitter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Manuel Nin püspök 2017-ben Edelényben.Manuel Nin püspök 2017-ben Edelényben.