Már Püspökszentlászlón is járható a „Házaspárok útja”

Hazai – 2019. szeptember 17., kedd | 9:36

Egy több mint két kilométer hosszú úton elmélkedhetnek a házaspárok Püspökszentlászló erdeiben: szeptember 7-én adták át és áldották meg a „Házaspárok útját”. A Házaspárok útja mozgalmat több éve indították el – célja, hogy megerősítse a házaspárok közötti kapcsolatot.

A „Házaspárok útja” ötlete a Schönstatt mozgalom alapító atyjától, Joseph Kentenichtől származik; Magyarországon először Óbudaváron alakítottak ki ilyen utat. Egy máriagyűdi Schönstatt-találkozón fogalmazódott meg a gondolat, hogy Püspökszentlászlón is legyen „Házaspárok útja”. 

Az út a házasság szakaszait dolgozza fel: lehetőséget ad a pároknak arra, hogy végiggondolják a házasságuk különféle szakaszait. Teljes hossza Püspökszentlászlón 2520 méter.

Házaspárok útja Máriapócson

„Az egymásra találás után gyermekek érkeznek a családba, aztán megpróbálunk erős gyermekeket nevelni. Fontos a szülőkről való leválás, a saját út keresése, megtalálása, hogy igazi erős vár legyen a házasságunk; aztán a gyermekek felnevelését követően az ő elengedésükre, kirepülésükre is készülni kell” – mondta Tóth Gábor István, a Schönstatt Családmozgalom tagja, a püspökszentlászlói út egyik kezdeményezője.

Több lehetséges helyszín is szóba került. Udvardy György akkor pécsi megyéspüspök, ma  veszprémi érsek kérésének megfelelően végül Püspökszentlászló mellett döntöttek, hiszen a falu természeti adottságai egészen egyedülállóak. A főpásztor fontosnak tartotta, hogy Baranya megyében is legyen egy olyan hely, ahova elvonulhatnak a házaspárok, és nyugodt körülmények között, csodálatos természeti környezetben figyelhetnek egymásra és a belső hangra.

A házaspárok püspökszentlászlói útját Bacsmai László családreferens, mohácsi plébános áldotta meg szeptember 7-én, szombaton. Beszédében kiemelte: szükséges, hogy a párok legalább évente egyszer végiggondolják a házasságukat; „próbáljanak elmélkedni arról, hogy milyen stádiumban vannak, és beszélgessenek, hogy megerősödhessenek.”

*

A „Házaspárok útja” kínálta lelkigyakorlatokat párban, családcsoporttal, lelkiségi csoporttal is lehet végezni.

Máriapócs

Sokan úgy tartják, hogy a házasoknak napi húsz percet, heti egy estét, havi egy napot, évi egy hetet kellene egymással tölteniük, kettesben – akkor kevesebb válás lenne.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Házaspárok útja/Facebook; Pécsi Egyházmegye; Petőcz Tamás/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria