Mária élete az Egyház élete – Lelkinapot tartott a Debreceni Görögkatolikus Nők Egyesülete

Hazai – 2020. július 30., csütörtök | 13:19

Az debreceni Attila téri látogatóközpont felépülésével párhuzamosan megalakult a Hitünkért nevet viselő Debreceni Görögkatolikus Nők Egyesülete. Tagjai lelki közösséggé kívánnak formálódni, ezért felkérték Kocsis Fülöp érsek-metropolitát, hogy Máriáról és a böjtről tartson elmélkedést számukra július 27-én.

Több mint ötven nő gyűlt össze a debreceni főszékesegyházban vecsernyére, majd az azt követő közösségi programra. Mária élete az Egyház élete – tanította Kocsis Fülöp. – Ő Krisztusban élt mindhalálig. Csordultig telítődött azzal a kegyelemmel, ami életét kiteljesítette. Hozzá kell igazodnunk az imádságban és a böjtben.

A böjt nem koplalás, nem fogyó- és tisztítókúra: a böjt Krisztusért vállalt lemondás. Lemondani, nem csupán bizonyos kedves ételekről, hanem például a pletykáról, a mások megszólásáról, a panaszkodásról, a zsörtölődésről, az ítélkezésről és méltatlankodásról is lehet… És a lemondás értékes gyümölcsöket teremhet: Krisztus öröme tölti be életemet, gondolataimat, vágyaimat – biztatott az érsek-metropolita.

A találkozó alkalmával arról is szó esett, hogy az egyesület tagjai szeretnék élettel, vidám gyermekzsivajjal, értékes lelki beszélgetésekkel, alkotótevékenységekkel, testet edző mozgással, időseket is szolgáló segítő tevékenységekkel, családokat és fiatalokat is vonzó eseményekkel és imával megtölteni az újonnan megáldott közösségi házat. Vannak már konkrét tervek is arra, hogy egy olyan csapatot kovácsoljanak, melyben az arra hivatottak önkéntes szeretetszolgálatot, jogi, mentálhigiénés, gyermeknevelési és készségfejlesztési tanácsadást, nyelv-, karate- és balettoktatás végezzenek az egyházközösségben. Szeretnék összefogni az életkorukban és életállapotukban hasonló nőket, asszonyokat és lányokat, akik készek idejükből, lelki és anyagi javaikból áldozni a közösségük javára.

Megalakult egy imacsoport, amely ókeresztény szentünk, Szent Ilona nevét vette fel aki, példaértékű keresztény életet élt az erények és irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával. Az imaközösség arra hivatott, hogy imáiban hordozza a közösség gyermekeit, családjait, betegeit, rászoruló tagjait.

Augusztus 8-án Kapin István parókus lelkivezetésével Máriapócsra szervez zarándoklatot a Hitünkért Debreceni Görögkatolikus Nők Egyesülete. Várják a jelentkezőket!

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria