Marton Zsolt mutatott be Veni Sancte szentmisét a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

Hazai – 2020. szeptember 11., péntek | 17:42

Tekintettel a járványhelyzetre, a szakmai irányításért felelős minisztérium iránymutatásainak megfelelően, felelősséget érezve a főiskola minden polgárának egészségéért a 2020/21-es tanévet a hagyományos ünnepi tanévnyitó helyett bensőséges Veni Sancte szentmisével nyitották meg szeptember 7-én.

A Szent II. János Pál teremben gyülekeztek az elsőéves hallgatók, oktatók és dolgozók. Az ünnepségen jelen volt Selmeczi Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) főigazgatója és Inotai Gergely, Vác város alpolgármestere.

A Veni Sancte szentmisét Marton Zsolt megyéspüspök celebrálta Sánta János főiskolai lelkész és Lovassy Attila tudományos rektorhelyettes koncelebrálásával. Orgonán Varga László, a váci székesegyház karnagya működött közre.

A megyéspüspök szentbeszédében arról elmélkedett, hogy Jézus minden helyzetben velünk tud lenni. A vele való együttlétnek az a feltétele, hogy lelkünk és értelmünk ajtaját kinyissuk előtte. Jézus békét teremt és biztonságot ad számunkra, az ő békéje lehetővé teszi, hogy jóban legyünk Istennel, embertársainkkal és önmagunkkal. „Ezzel a benső, nyugodt, szilárd, acélos békességgel szeretnénk kezdeni az új tanévet” – buzdította a jelenlévőket a főpásztor.

Majd a II. vatikáni zsinat Gaudium et spes (Öröm és remény) kezdetű lelkipásztori konstitúciójára hivatkozva beszélt a katolikus pedagógusképzésről, ami sok kihívást tartogat a mai világban, de erős hittel és reménnyel a kihívásokkal bátran szembe lehet nézni. Homíliája végén arra kérte a fiatalokat, hívják és fogadják be a Szentlelket, hogy a húsvétra emlékeztető tanévkezdésük az év végére igazi pünkösddé váljon.

A szertartást követően Gloviczki Zoltán, a főiskola kijelölt rektora biztató szavait, tanévnyitó gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők, majd az elsőéves hallgatók ünnepélyes fogadalomtétele következett.

Szöveg: Bölönyi Gabriella

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria