Marton Zsolt szentmisét mutatott be a Váci Egyházmegyéért, hazánkért és az egész világért

Hazai – 2020. március 17., kedd | 12:13

A váci székesegyházban nemzeti ünnepünkön, március 15-én reggel szentmise keretében imádságos fölajánlást végzett Marton Zsolt váci megyéspüspök. Isten segítségét kérte a Váci Egyházmegyéért, hazánkért és az egész világért a járvány mielőbbi megfékezése érdekében.

A főpásztor az előző napon, március 14-én hozott rendelkezéseiben kérte az egyházmegye híveit, hogy a templomokban és otthon kapcsolódjanak be a felajánlásba Ferenc pápa imádságának elmondásával.

A püspök szentbeszédében – a napi evangélium kapcsán, amely Jézus és a szamáriai asszony találkozásáról szólt – Szamária és Izrael történelmi harcának körülményeit ismertette, majd a víz szimbolikus jelentéséről és a Szentháromságról elmélkedett. A víz életünk létfontosságú eleme, testi-lelki megtisztulásunkhoz is szorosan kapcsolódik, de magát az életet is szimbolizálja. Jézus példabeszédében az éltető forrást önmagára és a Szentlélekre vonatkoztatja. Isten akaratát teljesíti áldozatával, hogy odaadta magát érettünk. Úgy fogalmazható meg: a Szentlelket a Fiú által adja az Úr.

A főpásztor arra is emlékeztetett, hogy csak tiszta forrásból meríthetünk. Élő forrás az imádság – erre hív minket Jézus mindennap, a nehézségek idején is. Az Úr velünk van minden körülmények között. Bízzunk benne! – zárta homíliáját Marton Zsolt.

A szentmise végén a megyéspüspök kihirdette a járvány terjedése érdekében hozott főpásztori rendelkezéseit, és mindenki részéről lelkiismeretes, felelősségteljes hozzáállást, türelmet kért ebben a nehéz időszakban. Hangsúlyozta: pont azoktól az emberi gesztusoktól kell tartózkodnunk – kézfogás, puszi, ölelés, érintés –, amelyek a szeretet kifejezésének hétköznapi eszközei, mégis be kell tartanunk ezeket az óvintézkedéseket, a saját és mások egészségének védelme érdekében, ez a feladatunk. A hatóságok iránymutatásainak betartásával és imáinkkal segítsük egymást a kialakult helyzetben.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria