Mátraverebély-Szentkútra zarándokoltak a Szeged-Csanádi Egyházmegye plébániai munkatársai

Hazai – 2021. november 12., péntek | 9:53

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége szervezésében először 2017 tavaszán valósult meg a plébániákon dolgozó civil munkatársak közös zarándoklata Mátraverebély-Szentkútra. Sajnos az elmúlt közel két évben a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor a folytatásra. Idén ősszel azonban november 5–6-án ismét zarándoklatra hívták az önkénteseket.

Az egyházmegye ezt a kétnapos zarándoklatot azoknak a civileknek ajándékozta, akik a plébánosuk szerint az egyházközségükben kiemelkedően értékes munkát végeztek, végeznek.

Ezzel az alkalommal szerették volna elismerni azoknak a munkáját, akiket a plébánosuk ajánl, megerősíteni őket munkájukban, és lehetőséget biztosítani számukra a lelki feltöltődésre, a más plébániákról érkezőkkel való kapcsolatok és a közösség építésére. 31 munkatárs élt ezzel a lehetőséggel. Szép lelki élmények, gyümölcsöző találkozások és termékeny együtt gondolkodás jellemezte az út két napját.

November 5-én délután keresztutat jártak a zarándokok, majd megismerték a kegyhely történetét. Az esti vesperás után egy „civil kávéházba” invitálták a meghívott munkatársakat. Az egyéni tapasztalatok alapján, a plébániák életét érintő kérdések mentén zajlott az élénk beszélgetés, kis csoportokban.

Másnap délelőtt a Boldog Buzád teremben Kondé Lajos pasztorális helynök mutatta be a helynökség munkáját. Kellemes meglepetésként érte a munkatársakat, hogy a plébánosuk által írt személyes elismerésben részesültek, melyet egy Szent család-ikon mellett kaptak meg.

Szentmisében adtak hálát az útért és a lélekemelő élményekért. Az együttlétet záró ebéd előtt a remetebarlangok meglátogatására és a csodálatos őszi kilátásban való gyönyörködésre is jutott idő.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria